Nyheter

Barn i Oradea, Januari 2015

Barn i Oradea, Januari 2015

Sisters International vill förmedla hopp och hjälp till romer i Oradea på olika sätt. Insatser görs både bland de människor som bor vid soptippen och även till barnen i byn Rontau.

Mina tolkar, Emanuel och Beni, och jag åker till Real där vi handlar mat, hygienartiklar, blöjor och medicin precis som alla andra gånger, sedan åker vi iväg till soptippen. En smutsig rök slingrar sig sakta ut ur ett av skjulen och vi ser hur den ena efter den andra samlas runt det första skjulet. Vi stannar bilen, kliver ur och möts av vinkande händer och glada rop. De känner genast igen oss och glädjen över att vi kommer ut till dem märks tydligt. När Chilla ser mig springer hon rakt in i min famn och kramar mig hårt, mycket hårt, samtidigt som hon ger mig ett stort varmt leende. Hon har inte så mycket kläder på sig och jag kan känna hur hela hon skakar av köld. Chilla, en flicka på väg in i tonåren, som aldrig har gått i skola och som inte vet av något annat liv än soptippslivet. Vad har hon för möjligheter att resa sig ut ur sin fattigdom? Än en gång slår den nakna sanningen mig. Generation efter generation invid soptippar, barn föder barn in i en fattigdom som kommer att bestå så länge man lever utanför samhället, oförmögen att ta sig ur sitt eget dilemma.

Desto viktigare är Sisters Internationals arbete i Rumänien och för romerna invid soptippen hoppas man att en lösning ska hittas förr eller senare, men till dess fortsätter Sisters International med att uppmärksamma familjerna, se dem och uppmuntra dem med bland annat Sisters julpåsar. I Rontau fortsätter Sisters International samarbetet genom att sponsra läxhjälp och genom integreringsprojektet där man gör allt man kan för att inspirera romska barn att gå i skolan, hjälpa dem att lära sig läsa, skriva, räkna och bryta analfabetismen.

Text & Foto: Elisabeth Hultgren

Sisters International arbetar aktivt med hjälp och stöd till romer i Rumänien. Det gäller allt från långsiktig hjälp till akut hjälp till dem som har det allra svårast. Sedan 2009 har Sisters julpåsar delats ut till romer som lever vid en soptipp utanför Oradea och nu pågår även det sociala projektet för barn i byn Rontau. Ditt stöd gör det möjligt att utveckla arbetet. Du kan ge en gåva till Sisters Internationals Plusgiro 47 08 00 – 4. Märk gåvan “Rumänien”. Vill du bli månadsgivare kan du kontakta Sisters International på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 08-540 203 28.

Vill du vara med?

Över 2 500 medlemmar och 23 lokalgrupper - Sisters International erbjuder ett nätverk med uppmuntran, undervisning och tillväxt för dig.

Bli medlem!
Hitta lokalgrupp
Ge en gåva

Sisters International

Med över 2 500 medlemmar och 23 lokalgrupper i Sverige erbjuder Sisters International ett nätverk för kvinnor med uppmuntran, undervisning och tillväxt.

Vill du vara med?

Bli medlem!
Hitta lokalgrupp
Ge en gåva
GÅVA GENOM MOBILEN - Skicka SMS till 72672 Skriv sis[mellanslag]50 för att ge 50 kr och sis[mellanslag]100 för att ge 100 kr.

Kontakta Sisters

Sisters International
Storängsvägen 26 B4
184 32 Åkersberga

08-540 203 28 (mån-ons 9-12)