Nyheter

De kallar soptippen sitt hem, Januari 2013

De kallar soptippen sitt hem, Januari 2013

Snön har smält och det är ovanligt milt för att vara januari, men vinden och den råa luften kryper in under skinnet och får den mest erfarne att dra åt sig jackan. Romerna, som har bott på sopptippen i generationer, verkar oberörda av kylan, bortsett från en tonårsflicka som skakar så att tänderna klapprar. Misären som möter oss på soptippen utanför den nordvästra staden Oradea i Rumänien är som ett slag i ansiktet.

Livet för romerna som bor på soptippen handlar om att överleva. När sopbilen kommer för att dumpa avfallet är förväntan hög. Man vill hitta användbart skräp som kan återsäljas eller återanvändas i de skjul där de bor. I varje familj är det många munnar som ska mättas och för de barn som överlevt fattigdom och sjukdom är detta att samla skräp deras liv och framtid. När teamet från Sisters International dyker upp, börjar de många hundarna skälla och människorna kommer ut ur sina skjul. Några är avvaktande och står passivt och väntar, medan andra möter upp teamet som kommer bärandes på svarta tygpåsar fyllda med mat, stickade mössor och vantar, hygienartiklar och medicin. Barnen blir uppspelta och förväntansfulla och de vuxna måna om att ta emot påsarna som för dem innebär mätta magar under några dagar framöver.

En av männen skiner upp när han ser medicinen; han talar om att hans son är på sjukhuset och behöver medicin när han kommer hem till soptippen igen. Det är svårt att inte bli berörd. Nöden i Rumänien är stor och integrationsarbetet har en lång väg kvar för att uppnå en förbättrad social och ekonomisk integration för romerna. Många hjärtan bultar för detta utsatta folkslag som diskriminerats genom tiderna och Sisters International är en av de organisationer som arbetar för utsatta människor både i och utanför Sverige. Sisters Internationals arbete, som i Rumänien har börjat med matpåsar som en tillfällig respit för de som bor på soptippar bland smuts och giftigt avfall, är början på ett arbete som kan vara en del i en långsiktig utveckling som leder till romers förbättrade livsvillkor.

text • foto Lydia Nygaard

Vill du vara med?

Över 2 500 medlemmar och 23 lokalgrupper - Sisters International erbjuder ett nätverk med uppmuntran, undervisning och tillväxt för dig.

Bli medlem!
Hitta lokalgrupp
Ge en gåva

Sisters International

Med över 2 500 medlemmar och 23 lokalgrupper i Sverige erbjuder Sisters International ett nätverk för kvinnor med uppmuntran, undervisning och tillväxt.

Vill du vara med?

Bli medlem!
Hitta lokalgrupp
Ge en gåva
GÅVA GENOM MOBILEN - Skicka SMS till 72672 Skriv sis[mellanslag]50 för att ge 50 kr och sis[mellanslag]100 för att ge 100 kr.

Kontakta Sisters

Sisters International
Storängsvägen 26 B4
184 32 Åkersberga

08-540 203 28 (mån-ons 9-12)