Nyheter

Sisters Julpåsar 2013

Samtidigt som vi lever i ett rikt land finns det oerhörda behov. Många lever i ensamhet och många av dem som är hemlösa har missbruksproblem eller psykiska problem.

I Stockholm räknar man med att det finns cirka 1 000 hemlösa kvinnor. Men detta gäller inte bara Stockholm.  Hemlösheten sprider sig även till mindre städer.  Allt fler människor är papperslösa. På många platser är det främst bland grupperna kvinnor och ungdomar som hemlösheten ökar. Varje år delar Sisters International ut julpåsar till kvinnor som befinner sig i missbruk, prostitution, fängelse eller i hemlöshet. Ofta är det en kombination av orsaker till att man befinner sig i en utsatt situation. Vid jultiden 2013 blev det utdelning på fler platser än någonsin. Sammanlagt delades 2218 julpåsar ut i Sverige tillsammans med Köpenhamn. De delades ut i Östersund, Växjö, Stockholm, Örnsköldsvik, Enskede, Norrköping, Skellefteå, Gammelstad, Finspång, Örebro, Jönköping, Laxå, Tierp, Göteborg, Bjurholm, Kristianstad, Umeå, Eslöv, Gävle, Örkelljunga, Uddevalla, Avesta, Markaryd, Ängelholm, Västerås och Åkersberga med flera orter. Men Sisters satsade också på att ge gatubarn i Indien en speciell högtid. Julpåsar och förnödenheter delades även ut till romska familjer i Rumänien.

I år sponsrades frakten av DHL vilket innebar att en stor lastbil kom och hämtade de pallar som skulle distribueras ut till orter utanför Mälardalsområdet.

MALMÖ
I Malmö längst ner i söder packades flera hundra påsar. I Köpenhamn delades det ut julpåsar i flera olika stadsdelar. De som fick påsarna var överväldigade, berättar Mette Aagaard från det sociala teamet i Köpenhamn Vineyard. I  Malmö delades påsarna ut till olika boenden och till kvinnor i prostitution eller till kvinnor som utsatts för människohandel. Agneta Knutsson från Lönngårdens lägenhetsboende berättar att julpåsarna ”mottagits med stor glädje och det har blivit mycket uppskattat.” Julpåsarna har även delats ut via Sprutbytet och till hemlösa i Malmö.

GÖTEBORGSREGIONEN  
Redan i augusti började förberedelserna för Sisters Julpåsar i Göteborgsregionen. Efter kontakt med de organisationer som är våra mottagare i Göteborg, Mölndal, Varberg, Lerum med flera platser fanns nu behov av 440 Julpåsar. Antalet har stigit för varje år. Ett antal kvinnor i Filadelfiakyrkan Öckerö samt från andra församlingar, började sticka halsdukar till påsarna. Detta spred sig till andra öar och fler orter som Mölndal och Väröbacka. På några få månader hade det stickats 330 halsdukar, vilka blev ett bra tillskott i Sisters Julpåsar. Den 3 december samlades ett antal kvinnor och några män för att i Åkrabergs Trädgårds lokaler fylla dessa 440 Sisterspåsar. Glädjen över att få vara med var stor. När allt arbete var färdigt, bad vi om välsignelse över påsarna som nu skulle fraktas ut till alla mottagare. Kvällen avslutades med risgrynsgröt, smörgås och kaffe vid ett dukat bord med levande ljus och härlig stämning.  Efter några dagars ytterligare arbete var samtliga Sisters Julpåsar utlevererade. Några kvinnor gick en dag i centrala Göteborg och delade ut till de kvinnor som sitter och tigger i kylan till uppehälle för sig och sin familj.

STOCKHOLM OCH MELLANSVERIGE  
I Stockholmsområdet delades Sisters Julpåsar ut via Stockholms Stadsmission, Stockholms eldsjälar, Clara kyrka, Färingsöanstalten, Katolska församlingen och Skogsbo. En del av utdelningen skedde på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Även detta år 2013 blev det något av en lilla julafton där. Roger och Marie Arnfjell kom med en bil lastad med julpåsar och Elise Lindqvist berättar att tjejerna som stått och väntat på just detta tillfälle ropade:
– Nu kommer bilen!. Elise och Marie delade ut påsarna och bad en bön om välsignelse. Många av tjejerna blev berörda och några grät när de tog emot gåvan.På Färingsöanstalten blev glädjen stor när julpåsarna delades ut. Marie Svensson och Carola Lundgren som hade med sig ett 50-tal påsar beskrev att mottagandet var svårt att beskriva: ”Lycka är ordet”. I ”Villa Talita” kom en svensk jultomte in, inte med en stor svart säck, utan med många små. Kvinnorna blev otroligt glada och tacksamma för de fina gåvorna. En nämnde att det här var den enda julklapp hon kommer att få och plockade försiktigt upp sak efter sak ur påsen.I Åkersberga delades julpåsarna ut via kommunens beroendemottagning. Genom LP-verksamheten delades det ut julpåsar på många olika platser i Sverige. På Lillvik togs gåvorna emot med stor glädje.  Flera av mottagarna sa att det var precis vad de behövde, till exempel vantar och strumpor. Märkligt nog passade de fina smycken som fanns med perfekt till de olika kvinnorna i stil och utseende, berättar Anna Svärd som är föreståndare på Lillvik. Carina Nyman arbetar som LP-koordinator för LP-verksamheten. I tusen av julpåsarna låg en nyinspelad skiva av Carina Nyman. Carina deltog själv i utdelandet av påsar i sin lokal ”Hippietanten” i Laxå och vid hembesök.

NORRLAND   
I Norrland delade man ut påsar från Gävle och uppåt. Lili André som är lokalledare i Gävle berättar hur lokalgruppen kontaktade de olika organisationer som arbetar med kvinnor. Qvinnoqulan, Blåklockan, Soppköpet och Röda korset fick berätta om sina verksamheter och sedan fördelades julpåsarna som även delades ut på häktet och på RIA.Genom DHL:s försorg kom produkterna bland annat till Umeå, Bjurholm, Skellefteå och Gammelstad där sedan packningen av julpåsarna omhändertogs av Sisters lokalgrupper. I Umeå distribuerades julpåsarna sedan vidare genom Öppen Gemenskap, Hera och LP- kontakten i Umeå. I Gammelstad samlades 19 entusiastiska kvinnor och packade julpåsarna i Elimkyrkan.

Sedan delades de ut av kvinnojourerna i Luleå, Boden och Kalix. En del påsar gick även till ensamkommande flyktingtjejer i Piteå och några kvinnor i Örnäsets församling.I Skellefteå delades påsarna ut via Kvinnojouren och  Stadsmissionen, men även direkt till kvinnor via personliga kontakter. Nina Eriksson från Skellefteå berättar från ett utdelningstillfälle:
– Det var mycket skratt över allt det fina som fanns i de sprängfyllda påsarna och nästan så man såg lite avundsjuka glimtar från männen.Gitten Thornberg från Bjurholm berättar om utdelningen:
– Från en av de som arbetar med de utsatta kvinnorna kom responsen väldigt fort. Hon berättar hur berörda kvinnorna var över att just de fick julgåvan och att detta öppnade en väg för ett djupare samtal med några om att vara älskad för den man är. En annan av utdelarna berättar att en kvinna hon gav påsen till blev så glad när hon såg det fina innehållet. Hon undrade vem hon skulle tacka och berättade att hon aldrig brukar få gåvor av det slaget, nya fina saker.

NÅGRA GLIMTAR   
Sisters Internationals kontaktperson i Avesta beställde först 30 julpåsar men upplevde sedan att det kanske skulle behövas fler och beställde 20 extra julpåsar. Då kom det en inbjudan från Hallstahammar där det var julbord för  utsatta människor. De påsar som hade blivit över räckte precis till de kvinnor som var med vid det tillfället. I Växjö skedde utdelningen av julpåsarna vid en julfest anordnad av RIA på själva juldagen. I Östersund delades påsarna ut av Frälsningsarmén. Flera var rörda till tårar över den oväntade julklappen. I Västerås delades påsar ut av New Life Västerås till speciella boenden och en del påsar delades ut av Robert Smith som varje vecka har ett soppkök vid Centralstationen. Utrymmet räcker inte till för att berätta om alla orter, alla möten, alla fantastiska arbetsinsatser och alla upplevelser av glädje som blivit resultatet av utdelningen.

Sisters International vill rikta ett stort TACK till alla sponsorer, gåvogivare och medlemmar för att Sisters Julpåsar även detta år fått bli till en sådan fantastisk glädje och uppmuntran för så många. Men också ett stort TACK till alla er enskilda, organisationer och myndigheter som tar emot och förmedlar Sisters Julpåsar till de kvinnor som bäst behöver dem.

Vill du vara med?

Över 2 500 medlemmar och 23 lokalgrupper - Sisters International erbjuder ett nätverk med uppmuntran, undervisning och tillväxt för dig.

Bli medlem!
Hitta lokalgrupp
Ge en gåva

Sisters International

Med över 2 500 medlemmar och 23 lokalgrupper i Sverige erbjuder Sisters International ett nätverk för kvinnor med uppmuntran, undervisning och tillväxt.

Vill du vara med?

Bli medlem!
Hitta lokalgrupp
Ge en gåva
GÅVA GENOM MOBILEN - Skicka SMS till 72672 Skriv sis[mellanslag]50 för att ge 50 kr och sis[mellanslag]100 för att ge 100 kr.

Kontakta Sisters

Sisters International
Storängsvägen 26 B4
184 32 Åkersberga

08-540 203 28 (mån-ons 9-12)