Nyheter

Sisters Julpåsar 2015

Sisters Julpåsar delades ut på drygt 40 orter

Julen 2015 delade Sisters International ut 2718 julpåsar över hela Sverige.
På kontoret i Vallentuna har över 75 000 produkter hanterats logistiskt. Vid tre tillfällen har DHL, som sponsrat utkörning ut i landet, hämtat sammanlagt 18 pallar/halvpallar och 15 flyttkartonger. Tack vare aktiva lokalgrupper kunde packning och utdelning ske på ett bra sätt. Det har varit fantastiskt fina produkter i julpåsarna, tillsammans med en liten tidning som berättar om kvinnor som blivit fria från ett liv i missbruk och utanförskap.

I år gick den första sändningen av produkter till Mellansverige och Göteborg. Andra mottagarorter var Örebro, Laxå, Finspång, Norrköping, Uddevalla och Halmstad. Västerås fick sin sändning lite senare. Precis som förra året var den stora sorteringen på Västkusten förlagd till Åkrabergs trädgård i Väröbacka. Cirka 580 Julpåsar packades och fördelades sedan ut i hela Göteborgsregionen. I år hade olika grupper stickat mössor till julpåsarna. I påsen fanns också boken ”Nattugglan” som sponsrats av Cissi Glittvik.

I Halmstad ordnades en tjejkväll på nattcaféet för hemlösa som drivs av Halmstad Kristna råd med stöd från kommunen. Där delades påsarna ut till dem som kom till träffen. På Huldas hus i Göteborg som är en mötesplats för hemlösa kvinnor, delades påsarna ut till uppmuntran för de kvinnor som kommer dit.
Ifrån Uddevalla kommer en uppmuntrande rapport om kvinnor som är på väg att börja ta sig ur sitt missbruk och att Sisters Internationals Julpåse fått vara en del i den utvecklingen.
I Västerås delade man ut påsarna tillsammans med julmatkassar på Frälsningsarméns Öppna Sociala arbete. De flesta sa: ”Men oj!! Vad fantastiskt och roligt! Tack!” När kvinnorna fick reda på var julpåsarna kom ifrån tyckte de att det nästan var ”bättre än julmaten” de fick.

Den andra stora sändningen gick upp till Norrland där man packade om påsarna i Rosvik, Piteå, Skellefteå, Umeå, Bjurholm, Örnsköldsvik, Östersund, Avesta och senare även Gävleområdet.  Julpåsarna delades sedan ut till kvinnojourer, kyrkor, boenden och olika öppna sociala verksamheter. Från Frälsningsarmén i Östersund rapporterar Kicki Eriksson om de positiva glädjefulla reaktionerna från de kvinnor som fick påsarna. Någon sa: ”Det här är ju inget man unnar sig när man har dålig ekonomi. Barnen går ju först”.

De kvinnor som tog emot julpåsarna på Furulundshemmet var väldigt glada och förundrade över att det finns företag och människor ute i landet som ser till deras situation och som vill sätta guldkant på deras vardag, då de kämpar för att förändra sina liv.

Den tredje sändningen gick till Kristianstad, Nässjö, Markaryd, Örkelljunga, Landskrona och Malmö. I Malmö packades det om till Eslöv och Helsingborg. I Nässjö delades julpåsarna ut på julfesten på ”Mötesplats Kvinna”. Kvinnorna blev jätteglada och överraskade över att det var så fina saker och så mycket i påsarna. I Landskrona delades påsarna bland annat ut till ett skyddat boende för kvinnor.
I Malmö packades först påsarna av några olika grupper. De delades sedan ut till Sprutbytet, Beroendecentrum, olika boenden för kvinnor, Prostitutionsgruppen och Navet där kvinnor med heroinberoende finns. Som under tidigare år har en grupp i Köpenhamn delat ut Sisters Internationals julpåsar i Red Light district. Där skedde utdelningen under två eftermiddagar i området och på olika bordeller. Många av kvinnorna var ovana vid att få en gåva och ville ge något tillbaka eller betala. Teamet som delade ut fick ofta bekräfta att gåvorna verkligen var gratis.

I Stockholmsområdet har utdelning skett i S:ta Clara kyrka, Spånga, Åkersberga, Akalla, Färingsö, Klaragården, Talita, Skogsbo och på Malmskillnadsgatan. Från Klaragården kommer en rapport om hur Julpåsarna verkligen nått mottagarna: ”Av alla de som erbjuder sig att ge julklappar har vi på Klaragården valt er. Detta för att inte bara tanken utan även innehållet i paketet stämmer överens med det behov som mottagaren har. Kvinnorna känner sig sedda och respekterade. Blicken, ansiktsuttrycken, tonen i kommentarerna vittnar om att denna present gör skillnad.”
På kvinnofängelset på Färingsö skedde utdelningen i samarbete med Livskrafts Rehabiliteringscenter. Man tog emot varje påse med glädje och tacksamhet och många kvinnors ögon var fyllda med tårar för att de förstod att det fanns människor som tänkte på dem. Den 15:e december fick 37 kvinnor besök av teamet tillsammans med Marie Arnfjell. Det delades ut påsar på tre avdelningar och det blev som tre julaftnar denna dag. Det blev många varma kramar och en hälsning från kvinnorna: ”Tack för att ni kommer och för Julpåsen och för att vi får känna en God Jul trots allt.”
På Skogsbo som är ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor var glädjen stor. En av mammorna, en 20-åring med en liten halvårsbaby var särskilt tacksam över de fina Lovikavantarna. ”Nu behöver jag inte frysa om händerna när jag kör vagnen”, utbrast hon överlycklig.

På Malmskillnadsgatan väntade Elise Lindqvist med teamet från S:ta Clara kyrka när Marie och Roger Arnfjell kom med julpåsarna i sin bil. Inför julen är det en speciell oro bland tjejerna som är ute. Högtiden är svår att hantera eftersom det är en speciell familjehögtid. Den här kvällen var upplagd som lite av en julafton med hembakade bullar, kaffe, Oboy, nyponsoppa och julgodis. För tjejerna på Malmskillnadsgatan blev det en minnesrik kväll och de hälsade sitt tack till alla som skänkt de fina produkterna.

Berättelse efter berättelse avlöser varandra när vi läser de rapporter som kommer från olika delar av Sverige. Berättelser om svåra situationer, men framförallt berättelser om de hoppfulla möten som uppstått när dessa kvinnor i utanförskap, i fängelser, i svåra situationer upplevt hur det finns några som tänker på dem under den här högtiden. Möten som innebär att nytt mod tänts för många om att det finns en väg ut ur nöden till en framtid och ett hopp.
De personliga berättelserna är lika många, ja kanske fler än julpåsarna. Det har betytt så mycket för så många. Tyvärr räcker inte utrymmet till mer än att ge en glimt av arbetet och utdelningen av Sisters Internationals julpåsar. Men meningsfulla och glada minnen dröjer sig kvar hos oss alla som på något sätt fått vara delaktiga.
Sisters International vill rikta ett varmt TACK till alla sponsorer, gåvogivare och medlemmar för att Sisters julpåsar även detta år fått bli en verklighet och gett ljus, hopp och värme till så många kvinnor. Men också ett stort och varmt TACK till alla er enskilda, organisationer och myndigheter som återigen tagit emot och förmedlat Sisters julpåsar till de kvinnor som bäst behöver dem.

sponsorer

Vill du vara med?

Över 2 500 medlemmar och 23 lokalgrupper - Sisters International erbjuder ett nätverk med uppmuntran, undervisning och tillväxt för dig.

Bli medlem!
Hitta lokalgrupp
Ge en gåva

Sisters International

Med över 2 500 medlemmar och 23 lokalgrupper i Sverige erbjuder Sisters International ett nätverk för kvinnor med uppmuntran, undervisning och tillväxt.

Vill du vara med?

Bli medlem!
Hitta lokalgrupp
Ge en gåva
GÅVA GENOM MOBILEN - Skicka SMS till 72672 Skriv sis[mellanslag]50 för att ge 50 kr och sis[mellanslag]100 för att ge 100 kr.

Kontakta Sisters

Sisters International
Storängsvägen 26 B4
184 32 Åkersberga

08-540 203 28 (mån-ons 9-12)