Sisters International Projekt

Soptippen i Oradea

Sisters International har i flera år delat ut mat och förnödenheter till människor som bor på en soptipp i Oradea, Rumänien. Vid soptippen bor det romska familjer som försörjer sig av att leta skrot på tippen. De bränner avfallet för att se om det kan finnas något kvar av värde, till exempel metallbitar som de sedan kan sälja. De hittar kläder som de kan ta på sig eller mat som de kan äta.

Elisabeth Hultgren från Sisters Internationals lokalgrupp i Skellefteå åker ner varje år till soptippen för att dela ut Sisters Julpåsar med mat och förnödenheter, samt ge annan praktisk hjälp som kan behövas. Genom kontakter på plats har Sisters International kunnat starta upp ett kontinuerligt integrationsarbete i byn Rontau som ligger strax utanför Oradea. Läs mer om integrationsprojektet här.

Rumänska romer lever i fruktansvärda förhållanden. Mindre än 30 procent av romerna har ett jobb, och att bostadssituationen är förfärlig. Hela 84 procent av rumänska romer bor i hushåll som saknar antingen rinnande vatten, el eller avlopp. Det är svårt att veta exakt hur många romer det finns i Rumänien, men det rör sig troligen om ett par miljoner. Den officiella statistiken säger att det är omkring 600 000 romer i Rumänien, men bedömare menar att det kan röra sig över 2 miljoner. Många romer är inte registrerade och finns inte i statistiken. Sisters International kommer att starta ett arbete i byn Rontau där nästan alla romer är arbetslösa och situationen är svår för barnen. Genom läxhjälp och mat/dryck kommer Sisters International att hjälpa barnen och skapa möjligheter att de på ett bra sätt ska kunna komma in i skolsystemet och få utbildning.

Vill du vara med och göra en skillnad för familjerna som bor på soptippen - ge en gåva till Sisters International på plusgiro 47 08 00-4. Märk betalningen med "Rumänien".

Vill du vara med?

Över 2 500 medlemmar och 23 lokalgrupper - Sisters International erbjuder ett nätverk med uppmuntran, undervisning och tillväxt för dig.

Bli medlem!
Hitta lokalgrupp
Ge en gåva

Sisters International

Med över 2 500 medlemmar och 23 lokalgrupper i Sverige erbjuder Sisters International ett nätverk för kvinnor med uppmuntran, undervisning och tillväxt.

Vill du vara med?

Bli medlem!
Hitta lokalgrupp
Ge en gåva
GÅVA GENOM MOBILEN - Skicka SMS till 72672 Skriv sis[mellanslag]50 för att ge 50 kr och sis[mellanslag]100 för att ge 100 kr.

Kontakta Sisters

Sisters International
Storängsvägen 26 B4
184 32 Åkersberga

08-540 203 28 (mån-ons 9-12)