De springer för att rädda kvinnor ur sexslaveri och nöd. Inom bara några veckor lyckades Charlotte och Natalie nå insamlingsmålet 50 000 kr – och terrängloppet Umeå Trail var bara början. Tjejerna fortsätter att springa för att hjälpa kvinnor till ett bättre liv.
Att komma igång med träning brukar vara en utmaning för de flesta, men Charlotte Ulander och Natalie Carrion har skapat ett mål som ger motivation. För varje lopp de springer samlar de också in pengar för att hjälpa kvinnor till ett bättre liv.
Premiären är redan avklarad, lördagen den 7 september sprang tjejerna 12 km genom tuff terräng över stock och sten, myrmark och diken – och rätt uppför en slalombacke med kraftig lutning.
– För att orka den sista biten fick Natalie putta på mig, och de sista kilometrarna var kämpiga. Ska vi aldrig komma i mål, tänkte jag förtvivlat de sista 30 minuterna av loppet, skrattar Charlotte.
Under hela loppet peppade vännerna varandra och höll motivationen uppe genom att prata om kvinnorna som skulle få hjälp och vilka ringar på vattnet det skulle innebära.
– Vi pratade framtidsplaner och vårt syfte. Vi gör det för att vi lovat och vi gör det för kvinnorna i Indien, säger Charlotte.
Natalie som också är musiker har skrivit en låt som heter ”Älskade vän”. Dessa textrader ringde i huvudet på Charlotte: ”När du inte orkar kämpa, så kämpar jag för dig. Precis som du skulle gjort för mig.”
– Det var exakt så det kändes, vi gjorde det tillsammans och vi sprang över mållinjen så otroligt nöjda och glada över insatsen, säger Charlotte.
Det blev ingen plats på prispallen den här gången.
– Men syftet gjorde oss till vinnare ändå, för vår egen hälsa och för andra kvinnors liv, säger Charlotte.
Varken Charlotte eller Natalie är vana löpare, däremot jobbar de båda med hälsa och vill leva som de lär. De menar nämligen att god hälsa hänger ihop med att göra gott för andra.
Inför Umeå Trail hade tjejerna samlat in ca 25 000 kronor till Sisters Internationals arbete i Indien. Pengar och heja-rop strömmade in kontinuerligt via deras privata sociala medier och Facebookgruppen Running for Women.
Då insamlingen avslutades en vecka efter loppet hade de nått insamlingsmålet på 50 000 kronor.

– Vi visste hela tiden att det skulle gå, även om man inte kan ta det för självklart att andra ska brinna lika mycket som vi. Men vi mötte så mycket välvilja och det kändes helt fantastiskt. Vi är så tacksamma för alla som slöt upp med delningar, gåvor och hejarop till vårt initiativ, säger Natalie.
Nu är förberedelserna i full gång inför nästa lopp, där Natalie och Charlotte hoppas kunna engagera ännu fler att vara med och göra skillnad. På runningforwomen.se kan man följa vad som är på gång och hur man kan ansluta sig.
– Nu vet vi säkert att vi har startat en rörelse genom Running for Women, en rörelse som kommer att leva vidare, där god hälsa och att göra gott för andra går hand i hand. Tillsammans kommer vi sakta men säkert att hjälpa en kvinna i taget till ett värdigare liv, säger Charlotte.
För varje nytt lopp som Charlotte och Natalie anmäler sig till så kommer de att välja ett nytt projekt att stödja. Målet är att hjälpa
10 000 kvinnor till ett bättre liv innan 2041.
– Jag kan drabbas av den här hopplöshetskänslan ibland. Vad spelar det för roll vad man gör när det finns så mycket elände i världen? Men samtidigt ringer det en röst i mitt inre som säger till mig att inte tröttna på att göra gott. 2041 fyller jag 60 och innan dess ska 10 000 kvinnor ha fått ett förvandlat liv, säger Charlotte.
I grund och botten handlar det om att våga tro att man faktiskt kan göra skillnad. Och för att komma dithän kan vi behöva stanna upp och på allvar ställa frågan till sig själv: Vad brinner jag för?
– Jag jobbade som lärare tidigare, men behövde stanna upp och verkligen ta mig en funderare. Vad vill jag göra? Vad kan jag göra? Och vad är det jag brinner för?
Resultatet blev att Charlotte startade eget inom hälsobranschen.
– Och det vi gör här och nu, genom Running for Women, blir också en del av min sysselsättning eftersom det aldrig hade varit möjligt att genomföra i min tidigare jobbsituation, säger Charlotte.
Natalie, som också är egenföretagare inom hälsa, jobbar även med musik som artist och låtskrivare. Hennes vision är glasklar:
– Jag vill göra världen bättre både genom hälsa och genom min musik. Som artist har man en otrolig plattform att få bidra med goda tankar, säger Natalie.
För Charlotte är den djupa Gudstron också en drivkraft:
– Bibeln är jätteviktig för mig, den ingår i min dagliga rutin. Och jag tänker såklart att Gud leder mina steg. När jag väljer att tänka ”gör det du vill Gud” så tror jag att vägen banas. Det är ju tänkt att vi ska hjälpa varandra, det är något som Gud har lagt ner i oss och som det kommer en välsignelse av att göra.
Det står även i Bibeln: Tröttna inte på att göra gott.
– Och det är en uppmaning till oss alla att ta reda på vad som berör vårt hjärta lite extra och sedan gå till handling. För brinnande hjärtan kommer att förändra världen, säger Charlotte.
text Gabriella Mellergårdh • foto Josef Ulander