Sisters International delade ut cirka 1200 julpåsar över hela Sverige i december 2010.

Ännu en vinter och en jul spred Sisters Julpåsar värme och glädje bland hemlösa och utsatta kvinnor. Från landets alla hörn riktas nu tack till Sisters International och alla gåvogivare. Bland hälsningarna finns ett brev undertecknat av 23 kvinnor på Färingsöanstalten som på så sätt vill visa sin tacksamhet. Över 1200 julpåsar som innehöll välbehövliga och fina produkter samt tidningen Sisters delades ut under december månad, bland annat i Skellefteå, Kristianstad, Umeå, Göteborg, Stockholm, Malmö, Ystad, Landskrona, Örebro, Helsingborg, Ängelholm och Örnsköldsvik. I år kom gåvorna även utsatta kvinnor till del i Köpenhamn, och romska familjer på soptippen i Oradea, Rumänien. För många kom påsarna som ”gåvor från himlen”.

– De invandrarkvinnor som vi mötte kunde inte sätta ord på sin tacksamhet, berättar Ramona Lönnebo, Lokalgruppen i Västerbottens län. På Klaragården, Stadsmissionen i Stockholm delades påsarna ut på julafton till alla gäster.

– Gåvorna var mycket uppskattade, säger Gill Edin, Stadsmissionen. Elise Lindqvist var en av dem som tillsammans med Marie och Roger Arnfjell gav sig ut i decemberkylan och erbjöd kaffe, varm choklad, smörgåsar, bullar och godis till kvinnorna på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Det kändes som en höjdpunkt att vi kunde fira ”en liten jul” med dem och dela ut påsarna, säger Elise. Vi fick en fin stund tillsammans och kunde be för varje tjej.

Ett 60-tal påsar delades också ut på Färingsöanstalten. Ett brev kom några dagar efter jul: Ni gjorde våran Jul! Riktigt härligt att veta att det fortfarande finns eldsjälar därute som tror på oss. I S:ta Clara kyrka var en stor julfest för ett 60-tal kvinnor där också julpåsar delades ut. Anna och Josephine från Talita-center delade ut julpåsar till kvinnor som blivit utsatta för våld och varit i prostitution eller människohandel för sexuella ändamål.

– Det var fantastiskt att få vara med och överlämna

gåvorna personligen och tala om för dessa

kvinnor hur värdefulla de är!

Genom LP-verksamheten delas Sisters julpåsar ut i Skåne och Laxå. Kvinnor som under december besökte LP-verksamheten i Örnsköldsvik fick både matkassar och julpåsar.

– Flera av dem sa att det var precis vad de behövde, berättar Annette Bygdén.

I Umeåregionen delade man ut 45 julpåsar.

– Det var ett inspirerande arbete, säger Gitten Thornberg, Lokalgruppen i Södra Västerbottens län. Responsen var positiv från alla.

– Många utsatta kvinnor är inte vana vid att någon tänker på dem. Just vid jul känns det extra viktigt att bli ihågkommen. Kvinnorna var imponerade och överraskade att julpåsarna innehöll så bra saker med hög kvalitet. Ett 50-tal kvinnor på en anstalt i Ystad gav ovationer och visade stor glädje över de julpåsar som delades ut.

– Två gåvor stoppades av säkerhetsvakten; det var filten och deodoranten, berättar Lars-Erik Freiman. De produkterna delades senare ut till hemlösa och behövande genom Pingstförsamlingen i Trelleborg i samband med att man bjöd på julmat i samverkan med stadens restauranger. En annan av Sisters medhjälpare julen 2010 var artisten Anneli (Pandora) Magnusson. I ett team med Isabelle Arnfjell och hennes man Josef, gjordes besök bland annat på dagverksamheten Olivia.

– Vi berättade om Sisters verksamhet, drack kaffe och sedan sjöng vi för dem. Alla var entusiastiska över gåvorna, berättar Isabelle Arnfjell, Lokalgruppen i Västmanlands län. Vi besökte flera andra platser också och kände verkligen att det vi gjorde berörde människor.

– Det var fantastiskt att få vara med och överlämna gåvorna personligen och tala om för dessa kvinnor hur värdefulla de är!

I Göteborg förberedde lokalgruppen i Västergötlands län tillsammans med många flera frivilliga 300 julpåsar. De förmedlades sedan till kvinnor på Lisagården, kvinnofängelset Sagsjön, Ville Leva, Huldas hus, Betelskeppet, Trappa Upp, Trappaner, Stadsmissionen, Göteborgs kvinnojour, frälsningsarmén, Räddningsmissionen, RIA i Lerum och kvinnofängelset Sagsjön. Även romska kvinnor och familjer på soptippen Oradea i Rumänien fick besök av en representant från Sisters
International.

Text: Marie Arnfjell, Ordförande Sisters International