Det började redan Julen 2018. Gunilla von Platen tog kontakt med Sisters International och vi fick förmånen att i samband med utdelningen av Sisters Julpåsar även dela ut matcheckar till behövande mammor, vilket blev till stor glädje för många.

Sommaren 2019 kom en förfrågan om Sisters International kunde distribuera ”hjälpsändningar” från Babyshop Group. Genom de många kontakter Sisters International har genom Julpåseutdelningarna kunde det snabbt organiseras till behövande och i första omgången skickades över 40 pallar med leksaker, kläder, skor, barnvagnar och mycket annat som är viktigt för barnfamiljer.
På ett skyddat boende hade en lista på ett ”start-kit” gjorts för en ung kvinna som räddats från människohandel. Från det som kom från Babyshop Group kunde nästan allt prickas av på listan. Vid kvinnocentret som Frälsningsarmén driver i Akalla kom både barn och mammor fram och tackade för leksaker, barnvagnar och allt som delades ut. Mycket av detta var nödvändiga saker som man inte hade råd att köpa.

Ett utvärderingssamtal hölls på sensommaren med, bland andra, representanter från Sisters International, Gunilla von Platen, Linn Tagesson och Tina Holmeskog från Babyshop Group.
Beslutet från Babyshop Group blev att fortsätta sändningarna och sammanlagt 100 pallar blev lovade.
Av höstens sändning på 30 pallar gick 10 pallar till Hoppets Stjärnas arbete i Rumänien. Ett dråpligt sammanträffande var att samtidigt blev Lennart Eriksson – Hoppets Stjärnas medgrundare – hedersmedborgare i staden Iasi, Rumänien.
I Rumänien driver Hoppets Stjärna fem rehabiliteringscenter, två center för socialt utsatta barn, fem resurs- och utbildningscenter för utsatta romska barn på fem utvalda orter, samt 14 föräldraföreningar och en nationell föräldrafederation.

I Malmö dit en del pallar gått iväg har Sisters International sedan många år ett bra samarbete med många av stadens aktörer. Där finns Monika Jensen på Hela Människan med som spindel i nätet och det som kom på pallarna sorterades, det som hade defekter lappades och lagades, och utdelning skedde bland annat via Klädhjälpen, till asylboende och till behövande.

Det är ofta speciella situationer som råder hos dem som fått ta emot sakerna. Vid något tillfälle har vi till och med fått slå av geotagging på mobilerna när vi tagit kort för att de inte ska innehålla spårbar information.

Januari 2020 skickades åter en sändning på 30 pallar till behövande.
Babyshop Group har även bidragit med ullstrumpor till Sisters Julpåsar och leksaker till barn på olika boenden. Fyra mottagare fick även ta emot elbilar till barn som har särskilda behov.

Orter som fått pallar från Babyshop Group skickade till sig är Kista, Uddevalla, Malmö, Rosvik, Åkersberga, Ånge, Gävle, Stockholm, Eslöv, Örkelljunga, Sandviken, Eskilstuna, Kungsör, Öckerö, Östersund, Markaryd och Bacau, Rumänien.

Något anmärkningsvärt för delar av storstadsområden i Sverige, är att ensamstående mammor och familjer drabbats av hemlöshet. En annan detalj är att det finns stora ekonomiska klyftor i vissa stadsdelar. I Rinkeby-Kista, dit en av sändningarna gick, är barnfattigdomen 24,8 procent enligt Rädda Barnens Barnfattigdomsrapport 2018. (snitt i Sverige 9,3 procent). Bland ensamstående mammor är den ekonomiska utsattheten fyra gånger så hög jämfört med barn med sammanboende föräldrar.
Sett ur det perspektivet har Gunilla von Platens och Babyshop Groups initiativ landat rätt. Det visar sig också i tacksamhetens uttryck från ett skyddat boende i vår närhet:
”Tusen tack för alla fina och hela overaller och vindkläder, vi har en stor naturtomt och vill gärna se barnen ute och leva livet i väder och vind.”

Tack Gunilla, Linn, Tina och hela Babyshop Group!

Med varma hälsningar
Marie Arnfjell
för Sisters International och alla tacksamma gåvomottagare.