Tyvärr lever många kvinnor på livets skuggsida och behoven är mycket stora. Med hjälp av generös sponsring i form av produkter och gåvor från företag, sponsorer och gåvogivare blev det möjligt att öka utdelningen av Sisters Julpåsar till cirka 1 900 påsar. Sisters Internationals medlemmar engagerade sig i praktiskt arbete och i gåvogivande på ett sådant sätt att hela julsatsningen blev mycket lyckad.

I Sverige delades påsarna tillsammans med tidningen Sisters ut i Malmö, Ystad, Eslöv, Gammelstad, Gävle, Ängelholm, Örkelljunga, Skellefteå, Kristianstad, Bjurholm, Umeå, Kalmar, Sandviken, Norrköping, Stockholmsområdet, Färingsö, Åkersberga, Örebro, Västerås, Örnsköldsvik, Göteborg, Uddevalla, med flera städer. Såväl gatubarn i Indien, som romska familjer i Rumänien fick julpåsar. I Finland skedde arbetet genom systerorganisationen Sisters Suomi-Finland. I Danmark delades julpåsar ut i Köpenhamn.

I Stockholm var Marie och Roger Arnfjell, Elise Lindqvist och ett team från S:ta Clara kyrka ute på Malmskillnadsgatan fredagen före jul. Elise berättar att ”flickorna vet att Sisters Julpåsar brukar komma före jul och har frågat om det blir så i år också”. De ställer sig i kön och väntar på sin tur att få en julpåse och bönen om välsignelse av Marie och Elise.
I Stockholm skedde även utdelning på Klaragården-Stadsmissionen, i St:a Clara kyrka och till Talitas verksamhet för traffickingutsatta kvinnor. På julafton delades även ett 50-tal julpåsar ut på Färingsöanstalten. ”När vi kom tillbaka efter nyår så var kvinnorna väldigt tacksamma och glada över vad ni gav till dem”, berättar Sten Streiffert som är ordförande för organisationen Livskraft – en organisation som arbetar med rehabilitering. ”Vi fick många kramar den gången och på flera rann tårarna av tacksamhet över att det finns människor som bryr sig om dem.”

Genom LP-verksamheten delades det ut julpåsar på flera ställen i Sverige, bland annat på Lillviks behandlingshem för kvinnor. ”Kvinnorna tyckte att det var många och fina saker i påsarna”, berättar Anna Svärd som är föreståndare på Lillvik.

På RIA i Växjö delades julpåsarna ut i samband med en julfest dit det kom ett 50-tal personer. Hanna Näverbrant som är föreståndare på RIA i Växjö berättar att bland dem som kommer dit är kvinnorna särskilt utsatta. ”Därför kändes det extra roligt att kunna ge dem den här fina julklappen”, säger hon.
I Kalmar lämnades julpåsarna till kvinnor på Kalmar Stadsmission City, Ekudden och Gula Villan.

I Kristianstad delades julpåsarna ut bland annat till Kvinnojouren och Boendebasen.
I Malmö skedde en stor packinsats av julpåsar och de delades ut till bland annat ”Sprutbytet” och Beroendcentrum. ”Att i december månad få privilegiet att lämna ut julpåsen till våra kvinnliga patienter är stort. Samtliga kvinnor lyser av tacksamhet och glädje. Många är de som berättat vilka fina saker julpåsen innehåller. Att vara beroende och samtidigt kämpa med tillvaron är svårt. I kampen för ett nyktert liv behövs medmänsklighet och omsorg. En gåva av detta slag blir en symbol för omsorg och omtanke”, säger Ulrica Prishoff från Beroendecentrum.

I Köpenhamn var det fyra team som delade ut Sisters Julpåsar; tre team som i var sin bil åkte runt till bordeller lite utanför centrum och ett team som besökte bordeller på Vesterbro, det kvarter i centrala Köpenhamn där flertalet bordeller ligger.”Majoriteten av de kvinnor vi mötte hade thailändsk bakgrund”, berättar Elisabeth Samuelsson. ”Men vi delade även ut gåvorna via organisationen Reden International, som möter många kvinnor från Östeuropa och vissa afrikanska länder. Julpåsar delades ut på Redens mötesställe dit kvinnorna kommer för att värma sig och även på organisationens skyddade boende.”

I Åkrabergs växthus i Väröbacka var det fest när nio personer samlades och packade 345 julpåsar. Dessa förmedlades sedan till olika platser i Göteborgsområdet: GBG:s Kvinnojour, Sagsjöns Kvinnofängelse, Frälsningsarmen – Haga, Frälsningsarmen – Kville, Frälsningsarmen – Majorna, Frälsningsarmen – Mölndal, Räddningsmissionen, Stadsmissionen ”Gatljuset”, RIA i Lerum, RIA på Öckerö och Kvinnojouren i Varberg.

Sisters Julpåsar delades ut i Luleå och Boden. Flera av kvinnorna som fick julpåsarna grät av tacksamhet. Harriet Gardebjörk från lokalgruppen i Gammelstad utanför Luleå berättar om den nystartade Stickhjälpen som skickat stickade plagg till Rumänien.

Så fortsätter det med berättelser från utdelningar över hela Sverige. Företag sponsrar med fina produkter och detta har gett stor glädje till många kvinnor som är så tacksamma för de fina och nyttiga saker de fått, saker som de verkligen behöver. Många av dessa kvinnor som fått ta del av julpåsarna är enormt ensamma. En kvinna påpekade till och med att från sina föräldrar fick hon ingen julklapp men från Sisters International fick hon en.

Sisters Internationals lokalgrupper har stått för ett handfast engagemang i form av packning och utdelning av julpåsarna. Kontaktnäten, som fungerat på ett bra sätt, har inkluderat kyrkor, socialtjänsten, boenden och olika hjälporganisationer.

Sisters International i Finland delade i år ut 300 julpåsar, rapporterar Jeanette Ljungars, ordförande i Sisters Suomi-Finland. Hon berättar: ”Arbetet med att få ihop innehåll till påsarna började i september då det bland annat lades ut lådor i olika församlingar dit människor kunde skänka hemstickade sockor, vantar, mössor och halsdukar. För att samla in medel och kunna köpa saker ordnades det i oktober en välgörenhetsgala. På programmet stod teater, sång, stand-up komik och modevisning. Julpåsarna var till största delen hemsydda, vi har haft härliga medlemmar som sytt påsar. Lokalgruppen i Jakobstad packade påsarna som sedan delades ut i Jakobstad, Vasa, Helsingfors, Jyväskylä, Vörå och Tavastehus; till A-kliniker, fängelse, hemlösa, skyddshem och via sociala inrättningar. Många ställen skulle ha velat ta emot många fler påsar än vi kunde ge, så vi får be Gud att Han fortsätter att leda oss i detta arbete och att Han öppnar dörrar till fler företagssponsringar!

Framför allt tackar vi alla för de bidrag vi fått och den tid de lagt ner. Vi ser hur oerhört tacksamma kvinnorna är när de får sina påsar. Vi vet att Guds kärlek till dessa Hans minsta når fram genom oss alla och att arbetet bär frukt.”

text Marie och Roger Arnfjell
foto Roger Arnfjell, Benjamin Kamp, med flera