”Ä r allt detta till mig?”, “Är det hemstickat, så fint!”, “En julklapp??, “Till mig??”, “Till mig, menar ni till mig, menar ni det på riktigt?” “Tusen tack för den fina julklappen, jag är helt överväldigad, tack även för en mysig eftermiddag.” ”Tusen tack, detta var välbehövligt, nu när det är tufft med jobb och allt.” ”Det är verkligen sånt jag behöver.” ”Nu har jag fått min julklapp för i år …”

Tacksamheten över Sisters Julpåsar har varit överväldigande. Totalt har över 3100 Julpåsar delats ut över hela Sverige tillsammans med dem som delades ut i Köpenhamn. Överallt har Sisters lokalgrupper varit engagerade. Julpåsarna har kommit till kvinnor med behov genom de olika nätverkskontakter som arbetar specifikt med bland annat kvinnor som befinner sig i hemlöshet, prostitution, är i fängelse eller har problem med missbruk.
I år har Julpåsarna gått till bland annat Kristianstad, Markaryd, Örkelljunga, Landskrona, Köpenhamn, Ängelholm, Eslöv, Malmö, Piteå, Örnsköldsvik, Östersund, Älvsbyn, Bjurholm, Luleå, Skellefteå, Kramfors, Sundsvall, Ånge, Umeå, Örebro, Kumla, Västerås, Falkenberg, Gävle, Järbo, Göteborg, Halmstad, Falun, Öckerö, Säffle, Avesta, Norrköping, Finspång, Stockholm, Åkersberga och Uddevalla. DHL har även i år sponsrat med frakten så att distributionen ut i landet kunnat ske snabbt och smidigt.
I Skåne delades det ut 627 Sisters Julpåsar runt om i länet. I Malmö fanns ett team som packade 320 Julpåsar som sedan distribuerades runt om i staden. Från Kristianstad gjorde Sisters lokalgrupp ett besök på Ystadsanstalten och delade ut 65 Julpåsar där. Från Malmö fick vi en speciell hälsning: ”Denna julgåva har skänkt mig tröst och glädje, tacksamhet och ja, även räddat mig!”

För de kvinnor som fått Sisters Julpåsar är

upplevelsen att det finns någon som tänker på dem

den avgörande känslan som stannar kvar.

Inför julen 2017 packades Sisters Julpåsar för Göteborgsregionen i Filadelfia på Öckerö. 625 påsar skulle packas och 25 kvinnor och män samlades den 4 december för att under skratt, glädje, fikapauser och ett stort engagemang, se till att allt kunde distribueras i Göteborgsområdet. Det har också varit en stor lokal uppbackning från Stickrutan i Filadelfia, som stickat mössor, vantar och halsdukar till påsarna i Göteborgsområdet. En företagare på Hönö skänkte över 600 smycken till påsarna. Julpåsarna kördes sedan ut till 22 enheter i Göteborgsområdet som fungerar som lokala distributörer av Julpåsarna. En grupp som i år fick påsar var mammor till barn med frihetsberövad pappa. Julpåsarna delades ut på Trappa Upp. Några av de andra enheter som fick Sisters Julpåsar var DC031 Dream Center, Frälsningsarmén Haga, Frälsningsarmén Kvilletorget, Huldas hus Göteborg, Kvinnojouren Göteborg och Räddningsmissionen Göteborg.

Den 5 december 2017 packades Sisters Julpåsar för Stockholmsområdet. En stor grupp av frivilliga var med på Sisters Internationals lager i Åkersberga och såg till att de drygt 600 Julpåsarna blev packade. Anställda från företaget Perrigo fanns också med och såg till att påsarna fylldes. Sedan distribuerades dessa till Ny Gemenskap, Stockholms Stadsmission, Sankta Clara kyrka, Frälsningsarmén, föreningen Livskraft, ängeln på Malmskillnadsgatan (Elise Lindqvist), olika kyrkor, Skogsbo, Talita och socialtjänster runt om i Stockholmsområdet.
Lilla julafton på Malmskillnadsgatan i Stockholm blev fredagen den 22 december 2017, tillsammans med ett team från Sankta Clara kyrka och Elise Lindqvist. Det blev en succé. Långt innan hade tjejerna frågat om det skulle bli lilla julafton även detta år. Det fanns varm dryck, hemlagat godis, smörgåsar och nyponsoppa. Tjejerna stod på kö och flera grät av tacksamhet. Någon sa att det var första gången hon fått en julklapp.

Från Köpenhamn kommer en rapport både från Plan A och från Night Light Café. I år blev det 150 Julpåsar som delades ut. En av kvinnorna var rörd till tårar och sa att hon aldrig tidigare fått en julgåva. På en annan plats som teamet besöker med jämna mellanrum har Sisters Julpåsar blivit ett stadigt samtalsämne och visat sig ha en fantastisk betydelse för kvinnorna som fått dem. Sisters Julpåsar har blivit en symbol för att kvinnorna är värdefulla och att det även finns människor som ser dem som värdefulla. Night Light Café hade ett speciellt julfirande för nigerianska kvinnor som utnyttjas i prostitution. Det var en gospelkör som sjöng julsånger och det serverades fantastisk nigeriansk mat som var tillredd av en kock. 85 kvinnor kom till festen som förbereddes av ett 15-tal kvinnor.

I Norrland delades Julpåsarna ut på många platser i hela Norrland. I Sundsvall delades en del Julpåsar ut på Ljustadalen, som är en anstalt bara för kvinnor. I Skellefteå packades Julpåsarna under härlig stämning då även kvinnor som tidigare fått julpåsar fanns med i packteamet. Någon berättade om hur Julpåsen fått bli en sporre till att bry sig om sitt utseende och hur huden blivit mycket bättre på grund av crèmen i påsen. Julpåsarna delades ut av Sisters lokalgrupp och Guldstadens kvinnojour.
I Kalix utbrast en av kvinnorna som fick Julpåsen: ”Påsen är som ett ljus i min annars så mörka tillvaro”. I Östersund var det bland andra några väldigt unga småbarnsmammor som fick Julpåsen. En av dem grät av tacksamhet över sin påse och berättade att hon inte haft råd att köpa något till sig själv på länge. På häktet i Luleå delades det ut påsar till de tjejer som satt där.

I år har responsen, som alltid, varit helt överväldigande. Gång på gång har de som delat ut Julpåsarna fått möta kvinnor i svåra situationer, men då har Sisters Julpåse fått betyda ljus och hopp där de befinner sig. Detta är bara några berättelser och glimtar från vad Sisters Julpåsar får betyda. Här kan vi bara ta med en bråkdel och en del får inte spridas offentligt.
För de kvinnor som fått Sisters Julpåsar är upplevelsen att det finns någon som tänker på dem den avgörande känslan som stannar kvar. För många kvinnor som befinner sig i svåra situationer är julhelgen årets tuffaste period. Har man dessutom familj innebär det en ännu större känsla av utanförskap, att av olika skäl inte kunna delta i den gemenskapen under julen.

Sisters International vill rikta ett stort och varmt TACK till alla sponsorer, gåvogivare, volontärer och medlemmar för att Sisters Julpåsar även detta år fått bli till en sådan uppmuntran för kvinnor som behöver det.
Ett stort TACK också till alla enskilda, organisationer och myndigheter som detta år tagit emot och förmedlat Sisters Julpåsar till de kvinnor som bäst
behöver dem.

text • foto Roger Arnfjell med flera