Det är med en alldeles speciell känsla vi kan se tillbaka på utdelningen av julpåsarna år 2014. Över 2500 julpåsar delades ut i fler än 28 städer* runt om i Sverige samt i Köpenhamn. Även denna gång hade vi förmånen att bli sponsrade med frakten av DHL. Sammanlagt blev det 21 pallar och 15 flyttkartonger med produkter som kördes ut till olika platser runt om i Sverige, där allt senare packades i tygpåsar för utdelning.

GÖTEBORGSREGIONEN
Sisters julpåsearbete i Göteborgsregionen har delvis blivit ett helårsengagemang, då ett antal kvinnor sedan tre år tillbaka stickat halsdukar, handledsvärmare och, nu till julen 2014, mössor. Det är Stickrutan i Filadelfia Öckerö samt kvinnor från olika orter i Göteborgsregionen, till exempel Mölndal, Väröbacka och Trollhättan som stickar till julpåsarna. Katten & Marks har hjälpt till med garn. Ett härligt team med både kvinnor och män samlades som vanligt den 3 december i Åkrabergs Trädgård för att fylla Göteborgsregionens 510 Sisterspåsar. Sedan samlades alla vid dukat bord och blev bjudna på risgrynsgröt och smörgås av Åkrabergs Trädgårds ägare, Birgitta & Jan Berdén. Med en härlig känsla i hjärtat kördes sedan påsarna ut under 2 dagar till 19 olika organisationer som Sisters International arbetar tillsammans med, för att alla påsarna ska komma ut direkt till de kvinnor som är julpåsarnas mottagare.

MALMÖ OCH KÖPENHAMN
Produkter för 500 julpåsar fraktades av DHL ner till Malmö, där de skulle packas. Dessa gick efter packning vidare till bland annat Sprutbytet i Malmö och Lund, LP-Helsingborg, LP-Malmö, Beroendecentrum, Aktivitetshuset, Prostitutionsgruppen, Drottninggatan, Rönnbacken, Navet, Betania – Öppen Kyrka, Lönngården och Immanuelskyrkans sociala arbete som man bedriver tillsammans med kommunen. Mette Allen från Vineyard, Köpenhamn berättar hur man under två eftermiddagar besökte de flesta stadsdelarna och nådde många nya bordeller, där man delade ut julpåsarna. Frågor som återkom var ”Är allt detta till mig?” och ”Vad ska jag ge dig tillbaka?”. Det blev många leenden när man förstod att det inte förväntades något i gengäld. Lördagen den 20 december var det Night Light Cafés julfest för utländska kvinnor i prostitution i Köpenhamn. De flesta kom från Nigeria. 82 kvinnor deltog i julfesten då de också fick sina julklappar. Efteråt kom en av kvinnorna in och tackade för en underbar kväll. En annan kvinna kom in på nattcaféet i januari och visade sina fina vita tänder eftersom hon fått en tandborste i julklapp. Nu hade hon börjat borsta tänderna tre gånger om dagen, berättar Julie Tarp Dalsgaard som är projektledare för Night Light Café.

MELLANSVERIGE
I Örebro delades Sisters julpåsar bland annat ut på ett skyddat boende för unga tjejer. Immanuelkyrkan hade ordnat en julfest. Tjejerna ”studsade” och skrek av glädje, när de öppnade påsarna. En tjej fick en mössa och hon frågade, hur de visste att det var hennes älsklingsfärg. En annan tjej började gråta och sa att hon inte fått någon julklapp på 3 år.
I Stockholmsområdet delades julpåsarna i år ut på olika platser runt hela Stockholm; Hässelby, Skogsbo, Färingsöanstalten, Österåkersanstalten, Åkersberga, Talitas boende för att nämna några. En del av utdelningen skedde som tidigare år på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Katolska kyrkan var där en av kvällarna och delade ut julpåsar. Elise Lindqvist (Ängeln på Malmskillnadsgatan) var där en kväll tillsammans med teamet från Klara kyrka. Roger och Marie Arnfjell kom sent på kvällen med julpåsarna – då hade redan teamet fixat hembakt, marschaller, kaffe och choklad. I år var det en jämn ström med kvinnor som fick julpåsar. Marie förklarade vad som fanns i påsen och sedan frågade prästen Iwan Giertz om de fick be för kvinnan. De flesta ville ha en välsignelsens bön. I ”Villa Talita” som är ett boende där man arbetar med att ta hand om trafficking-utsatta, var det som vanligt lilla julafton. En av tjejerna utbrast: ”Jag har aldrig fått så här mycket presenter. Ni måste ge dem stora kramar från mig! Är så tacksam! Bästa julen – fått mer än jag önskade!” Hon hade bara önskat sig choklad. I Åkersberga delades julpåsarna ut via kommunens beroendemottagning och uppe på Österåkersanstalten skedde utdelningen via NAV (Nämnden för andlig vård). Klaragården i Stockholm som drivs av Stadsmissionen, riktar sig sedan en tid tillbaka enbart till kvinnor som lever i akut hemlöshet. Många av de kvinnor som besöker Klaragården har barn som de inte har vårdnaden om, vilket gör julen till den ”tyngsta” av årets alla högtider. Genom olika samarbetspartners ordnas ett ordentligt julfirande för dessa kvinnor. Det var många kommentarer när kvinnorna fick Sisters julpåsar: – Detta värmer både på huvudet och i hjärtat, sa någon om mössan i sin kasse. – Inte ens när jag firade jul i min sons fosterhem fick jag så här fina julklappar, sa en annan kvinna. En annan kvinna hade på sig den mössa som fanns i påsen både utomhus och inomhus ända sedan julafton, mycket nöjd med att bytt till sig denna från en annan deltagare, som istället fick hennes halsduk.

NORRLAND
Utdelning av påsar skedde i Gävle, Fränsta, Järbo, Östersund, Umeå, Skellefteå, Bjurholm och Gammelstad. I Umeå så delades julpåsarna ut genom Sörgården Umeå, Hera, Öppen Gemenskap, LPkontakten Robertsfors, LP-kontakten Umeå och Pingstkyrkan Umeå. I Skellefteå var några av dem som tidigare år fått julpåsar med och packade dem. För många är Sisters julpåse av avgörande betydelse. Man tror att INGEN bryr sig och så dyker en sådan här påse upp. Mössan värmer på utsidan och själva gåvan på insidan. Omkring 75 julpåsar delades ut till kvinnor som lever under oerhört tuffa omständigheter. Det finns även ett samarbete mellan Sisters Internationals lokalgrupp i Skellefteå och Kvinnojouren som även detta år fick ta del av och förmedla en del av julpåsarna. I Gammelstadsområdet delades något fler julpåsar ut jämfört med förra året. Glädjen var stor och någon sa till Kvinnojourens personal att ”detta var precis vad jag behövde”.

NÅGRA AVSLUTANDE GLIMTAR
Några av de mest uppmuntrande rapporterna kommer från flera orter där packningsteamen berättar hur kvinnor som tidigare befunnit sig bland dem som tagit emot julpåsarna nu är med och packar och delar ut. De har helt lämnat sina gamla liv och hjälper nu till att förmedla hopp till sina medsystrar som ännu befinner sig i missbruk och svåra levnadsförhållanden. Det har kommit in fantastiska berättelser från hela landet, en del är av den karaktären att de inte kan spridas offentligt. En del kan vi inte ta med på grund av att utrymmet inte räcker till. För alla som deltagit på olika sätt dröjer sig alla varma minnen och upplevelser av glädje kvar. Sisters International vill rikta ett stort TACK till alla sponsorer, gåvogivare och medlemmar för att Sisters julpåsar fått bli en så fantastisk möjlighet till att sprida värme och glädje även detta år. Men också ett riktigt varmt TACK till alla er enskilda, organisationer och myndigheter som ännu ett år tagit emot och förmedlat Sisters julpåsar till de kvinnor som bäst behöver dem. Text: Marie & Roger Arnfjell *Sisters Internationals Julpåsar delades år 2014 ut i Fränsta, Gammelstad, Luleå, Bjurholm, Skellefteå, Örnsköldsvik, Umeå, Avesta, Östersund, Laxå, Örebro, Trollhättan, Uddevalla, Halmstad, Växjö, Markaryd, Örkelljunga, Landskrona, Malmö, Köpenhamn, Norrköping, Gävle, Västerås, Sandviken, Stockholm, Göteborg, Åkersberga, Vallentuna, Norrtälje, med flera orter.