”Hur kan det komma sig att det finns människor därute som inte känner oss, men som ger oss allt det här? Jag förstår ingenting!”
”Tänk att vi får så här mycket utan att betala någonting, jag känner mig närapå rik.”
”Till mig??? Men, men … varför?” ”DET är ju inte klokt, det är ÄNNU bättre än förra året.”
”Jag kommer att sitta ensam i jul … den här Sisters-påsen med all lyx betyder så mycket för mig. Den blir min jul och jag är så himla tacksam och blir helt varm i hjärtat över att det finns så otroligt fina människor som ni. Tack för att ni finns och för allt ni gör. Ni har gjort min jul mindre ensam.”

Detta år blev det totalt 3 138 Julpåsar som skulle packas, distribueras och delas ut. Vilken fantastisk sponsringsinsats det har varit! Vilken arbetsglädje och vilken respons!
När sammanräkningen var klar så fanns bland annat Landskrona, Malmö, Eslöv, Köpenhamn, Ängelholm, Markaryd, Örkelljunga, Kristianstad, Halmstad, Falkenberg, Uddevalla, Göteborg, Norrköping, Finspång, Slottsbron, Kumla, Örebro, Västerås, Salbohed, Falun, Järbo, Sandviken, Östersund, Ånge, Sundsvall, Kramfors, Örnsköldsvik, Umeå, Bjurholm, Skellefteå, Luleå, Älvsbyn, Gävle, Norrtälje, Åkersberga, Täby och Stockholm som mottagarorter.
DHL gjorde även i år ett fantastiskt fint jobb när de sponsrade utkörningen och hela tiden gav en otroligt hjälpsam feedback under utkörningstiden. På de flesta av dessa platser fanns det team eller lokalgrupper som packade och delade ut Julpåsarna.
2018 har det mer än tidigare varit tydligt att det finns en utsatthet som alltmer drabbar kvinnor. Enligt tidningen Expressen har hemlösheten totalt ökat med 30 procent på sex år. Det innebär att det idag finns cirka 33 000 hemlösa i Sverige. En rapport från Stockholms stad visar att det under 2018 var 33 procent kvinnor i hemlöshet.
– Kvinnor är en särskilt utsatt grupp bland hemlösa, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms stadsmission, till SVT.

”Jag kommer att sitta ensam i jul…

den här Sisters-påsen med all

lyx betyder så mycket för mig.”

Det är varje år förenat med en speciell känsla när man tar del av de många berättelserna från utdelningen av Sisters Julpåsar. Julpåsarna, som innehåller både sponsrade och köpta produkter, samt en specialgjord tidning, är fyllda till bredden och för många är denna Julpåse den enda gåva de får under jultiden.
I Norrland delades Julpåsarna ut ända uppe i Kalix och Luleå genom lokalgruppen och kvinnojourerna De delades även ut på häktet i Luleå. I Skellefteå fick bland andra Guldstadens kvinnojour en del påsar för utdelning. Från Skellefteå kommer även rapporter om att kvinnor som tidigare fått en Sisters Julpåse, nu är med och packar för att dela ut till de kvinnor som behöver uppskattning idag.
I Sundsvallsområdet var både EFS soppkök och lokalgruppen i Ånge engagerade. Det blev utdelning bland annat på ett kvinnohem i Hudiksvall, till kvinnor i AA-gemenskapen i Ånge och Bräcke, till kvinnofängelset i Johannedal och till kvinnojouren.
Något som återkommer i rapporterna är den utsatthet gamla, sjuka och ensamma drabbas av. I Östersund som är en relativt liten stad, fanns bland dem som fick påsar en hemlös, snart nybliven tvillingmamma, en nybliven förtidspensionär, en ensamstående mamma med två skolbarn och ytterligare några unga ensamstående mammor. Kvinnan som väntade tvillingar blev så glad över Julpåsen att hon både skrattade och grät och ville sända ett speciellt tack till Sisters International för det hon fått.
I Falun delades Julpåsarna ut till hemlösa, fattiga pensionärer och kvinnor på häktet.
I Åkersberga packades Sisters Julpåsar för Stockholmsområdet. Ett helt team från företaget Perrigo kom till Sisters Internationals lager i Åkersberga och var med och packade 642 påsar. Sedan distribuerades dessa till Ny Gemenskap, Stockholms Stadsmission, S:ta Clara kyrka, Frälsningsarmén, föreningen Livskraft, Ängeln på Malmskillnadsgatan (Elise Lindqvist), olika kyrkor, Skogsbo, Talita och socialtjänster runt om i Stockholmsområdet samt ytterligare några platser.
När utdelningen skedde hos Talita var det en av kvinnorna som utbrast: ”Hur kan det komma sig att det finns människor därute som inte känner oss men som ger oss allt det här? Jag förstår ingenting!”
Vid utdelningen på Malmskillnadsgatan är det många som gråter av glädje och någon tjej sa att det är första gången hon fått en julklapp.
Den 4 december packades 600 Julpåsar i Filadelfia Öckerö. Med i Julpåsarna fanns bland annat stickade mössor, halsdukar, vantar och sockar från Stickrutan i Filadelfia Öckerö. Sisters Julpåsar kördes sedan ut i Göteborgsregionen till 23 organisationer – platser som Häktet, Frälsningsarmén, Räddningsmissionen, Dream Center med flera.
”Oj vad härligt att ni kommer, tjejerna väntar såååå mycket på era Sisters Julpåsar! Det är den enda glädjen de har i jul!”, var en spontan kommentar som mötte dem som körde ut Julpåsarna.
I Malmö var det kö för att få vara med och packa Julpåsarna. Cirka 25 kvinnor var med och packade. Julpåsarna gick till LP Skåne, Beroendecentrum, Lönngården, Hasselgården, Noomi och andra kvinnoboenden samt kyrkor.
Från Malmö kom också en alldeles speciell hälsning direkt till Sisters International från en kvinna som fått en Sisters Julpåse: ”Jag bor i Malmö och går på Beroendecentrum sedan flera år och har haft turen att hålla mig ren under några år. Jag måste få säga att jag fortfarande är helt rörd och betagen av alla fina grejer. Jag kan med säkerhet säga att jag inte tidigare fått så fina grejer i vuxen ålder. Jag kommer att sitta ensam till jul … den här Sisterspåsen med all lyx betyder så mycket för mig. Den blir min jul och jag är så himla tacksam och blir helt varm i hjärtat över att det finns så otroligt fina människor som ni. Tack för att ni finns och för allt ni gör. Ni har gjort min jul mindre ensam.”

Från Köpenhamn kommer en rapport från det team som var engagerat i utdelningen av Sisters Julpåsar runt hela Köpenhamn. Det var också julfest på Night Light Café där det delades ut gåvor från Sisters International till 50 kvinnor. I Århus var 15 frivilliga engagerade och delade ut Julpåsar på 30 platser.
Denna samlade rapport ger bara en liten glimt av den stora utdelningen av Sisters Julpåsar. Det har varit julfester, fina samlingar, personliga besök och ett stort engagemang under några veckor i december. Hundratals frivilliga har varit engagerade.
För de kvinnor som fått Sisters Julpåsar är upplevelsen att det finns någon som tänker på dem något som stannar kvar under lång, lång tid. För många kvinnor som befinner sig i svåra situationer är jultiden årets tuffaste period. I år har det i de rapporter som kommit in också varit väldigt tydligt att det finns kvinnor som är utsatta bara för att de hamnat i ekonomiskt svåra situationer som pensionärer eller som ensamstående unga mammor.
Sisters International vill rikta ett varmt TACK för år 2018 till alla företag, gåvogivare, volontärer och medlemmar för att Sisters Julpåsar även detta år fått bli till en sådan uppmuntran för kvinnor som behöver det. Men också ett stort TACK till alla er enskilda, organisationer och myndigheter som detta år tagit emot och förmedlat Sisters Julpåsar till de kvinnor som bäst behöver dem. Vi som organisation är tacksamma att vi tillsammans med er alla får vara med och ge HOPP och GLÄDJE till så många.

text • foto Roger Arnfjell med flera