Ännu en vinter och jul fick Sisters Julpåsar sprida glädje och uppmuntran bland hemlösa och utsatta kvinnor.

Från hela landet och även från andra länder riktas ett stort tack till Sisters International, sponsorer och gåvogivare som gjorde det hela möjligt. Vi inledde med ett intensivt arbete under hösten då vi tog kontakt med sponsrande företag, föreningar, kyrkor, socialkontor och andra organisationer över hela Sverige. I Sverige delades påsarna tillsammans med tidningen Sisters ut i Göteborg, Karlstad, Örebro, Västerås, Kalmar, Växjö, Malmö, Ängelholm, Örkelljunga, Stockholm, Örnsköldsvik, Umeå, Skellefteå och en del andra platser men även Danmark, Finland och Rumänien fick besök av representanter från Sisters International.

Mottagandet var positivt. För många kvinnor blev det en hälsning i juletid med budskapet om att ”du är värdefull, någon bryr sig om dig”. Ett budskap som för många innebar att julen blev en ljusare högtid än vad man förväntat sig.

I Kalmar var det i huvudsak svenska kvinnor med missbrukarproblematik som fick ta del av påsarna som Stadsmissionen delade ut. I Kalmar finns också ett hus som i folkmun kallas för ”Huset som Gud glömde”. Där finns kvinnor och män som lever i stor misär. Den här julen fick de ta del av Sisters Julpåsar.

Julbordet på RIA i Växjö, då också Sisters julpåsar delades ut, lockade 60 besökare. Hanna från Växjö berättar om en händelse precis efter nyår: ”Det kom en tjej till Ria som vi träffade för första gången. Eftersom vi hade 2 stycken julpåsar kvar så fick hon den ena. Hon blev otroligt rörd och förklarade att det inte kunde kommit mer väl till pass då hon nyss muckat från fängelse och inte hade någonting. ’I morse när jag vaknade var jag bara en missbrukare och sen kom jag hit… ‘, sa hon med gråten i halsen.

Vi tackade henne för att vi hade fått träffa henne och önskade henne välkommen åter i hopp om att få lära känna henne bättre.”

Talita, som bland annat hjälper kvinnor som hamnat i trafficking, delade ut både bland sina kvinnor och i de kvinnoboenden de har kontakt med. Josephine från Talita berättar: ”Veckan innan jul hade vi träffar på Talita center som vanligt. Efter varje avslutat samtal tog vi fram en julpåse från Sisters och berättade att vi fått i uppdrag att vidareförmedla dem till de kvinnor vi arbetar med. Kvinnorna blev fantastiskt glada och trodde knappt sina ögon när de förstod hur många fina och användbara saker påsen innehöll! Många började med att plocka fram mössan, sätta på sig den och fråga: ’Hur ser jag ut?’, ’Är jag fin?’. Många glada skratt, kramar och en och annan tår fick vi också se när vi delade ut påsar på ett mellanboende för våldsutsatta kvinnor. De var helt oförberedda på överraskningen som levererades direkt till deras dörr, dagen innan julafton. Tack Sisters International för presenterna!

Svante Mjönes, som är fängelsepastor på Anstalten Sagsjön och häktena i Borås och Göteborg, har sedan 2009 delat ut Sisters julpåsar. Han berättar om ett besök han gjorde på häktet: ”Jag fick sitta med en kvinna på häktet då hon tog fram innehållet i sin julklappspåse. Det var fantastiskt att se hur enkla och vanliga hygien- och hudvårdsprodukter, varma vantar, ett smycke, lite godis, allt av bra kvalitet fick kvinnans darriga självförtroende att stärkas. Jag såg hur hon växte!”

Sisters International delade också ut julpåsar och tidningar på Ystadsanstalten, Hinseberg och Färingsöanstalten.

Vid flera tillfällen uttryckte både de

som arbetade på fängelserna i Rumänien och

fängelseledningen sin tacksamhet över gåvorna.

I Skellefteå har Sisters Internationals lokalgrupp bland annat samarbetat med Kvinnojouren.
Ramona Lönnebo berättar: ”En ung kvinna som jag gav en sisterspåse kunde inte nog uttrycka sin tacksamhet att hon fick en julklapp till julen, och när hon såg vad som var i påsen blev hon alldeles stum och alldeles stilla. Hon kunde inte tro sina ögon eller förstå att hon skulle få alla sakerna som var i påsen.”

Anne Walsøe, som leder det arbete som Vineyard i Köpenhamn bedriver, beskriver hur förra årets utdelning innebar att man har kunnat fortsätta att besöka bordellerna i Köpenhamn 1-2 gånger i månaden. När man nu kom tillbaka med Sisters Julpåse även detta år innebar det att man fick se glädjen i mångas ansikten igen. ”För mig personligen har detta engagemang varit det bästa med denna jul och det har varit mest betydelsefullt av allt jag gjort”, säger hon.

Heidi Staiger berättar: ”På en plats i Köpenhamn blev det som en festglädje och de började genast pröva smycken och det som var i påsen. Det var även från den bordellen som de plötsligt frågade om kyrkan och blev tipsade om julgudstjänst. En kvinna blev så exalterad men kunde inte för klara med ord vad det var hon menade. Det var nåt om en kräm eller lotion. Till slut gick hon iväg, letade och var borta en stund. Slutligen fann hon den lilla tuben som hon hade fått förra julen i julpåsen och som var på väg att ta slut. Hon hade tyckt den var så bra och så kom vi igen och gav. En icke-sinande välluktande balsam, bekant va? Dessutom var det nån som på nåt av ställena hade utropat att gåvorna var som sända av Gud!!”

Marianne Svensson berättar från Sisters Internationals utdelning i Göteborg: ”En kvinna blev så glad för vantarna i påsen, då hennes son inte ägde några vantar. En annan kvinna såg möjligheten att av påsens innehåll kunna ge ett av sina barn en julklapp och så vidare. Sisters Julpåsar gör skillnad för så många!”

Så fortsätter rapporterna ort efter ort. I Finland har arbetet växt och över 300 julpåsar delades ut där.

Själv var jag med på en utdelning på Malmskillnadsgatan i Stockholm tillsammans med Elise Lindqvist och ett team från S:ta Clara kyrka. Vi fick dela ut påsarna och be en bön för var och en av de kvinnor som tog emot dem.

Under hösten 2011 reste Elisabeth Hultgren tillsammans med ett team till Oradea för att förmedla hjälp från Sisters International till de romer som bor på en soptipp i Oradea. Inköp av mat, mediciner, blöjor, handdukar och diverse andra saker skedde på ett närbeläget varuhus. Sedan sist hade romerna flyttat sina bostäder på grund av att de efter 3-4 månader får problem med råttor. De får då riva alla skjulen och flytta dem till ett annat område på soptippen. De som bor här arbetar hårt för att försöka hitta skrot som de sedan kan sälja vidare. För dem som bor här är en bit mat och överlevnad det som står först på dagordningen. En del av Elisabeths uppgift under resan denna gång var att se om det finns möjligheter att hitta något sätt att långsiktigt hjälpa dem som bor på soptippen. Det som dessa familjer behöver är möjlighet att lära sig läsa och skriva, hygien, etikett och annat. Med det som målsättning besökte Elisabeth med team bland annat barnbyarna som Caminul Felix driver, Theronova (en ortoped- och protesklinik), samt Östeuropeiska Bibelskolan.

En helt ny satsning Sisters International gjorde vid jultid innebar ett samarbete med organisationen ”Min första Bibel”. Det var utdelning av påsar med hygienpaket och biblar till kvinnor i fängelser i Rumänien och julklappar till deras barn. Från början var det planerat att man skulle dela ut till Bacaufängelset men genom en snabb förflyttning av fångar i regionen kom det att bli även till ett närliggande fängelse som heter Galati, 200 kvinnor i Bacaufängelset och 27 kvinnor i Galatifängelset.

I slutet på november köptes produkterna in och i början på december fick den första gruppen av kvinnor på Bacaufängelset börja slå in paket till sina barn. Alla paket till mindre barn innehöll ett gosedjur, kritor och målarbok, ett pussel, en mössa, en halsduk och ett par sockar. Dessutom en kristen barnbok, lite godis och 2 apelsiner. Dessa lades in i paket som sedan skickades med posten till fångarnas barn. När det senare var julfest så delades Sisters Julpåsar ut. Alla saker till kvinnorna fick inte plats i påsarna så det blev en Sisterspåse och en plastkasse. Rohde Åkesson som var med vid utdelningen berättar om hur glada och tacksamma kvinnorna blev: ”Hygienen är en viktig del i att få känna sig ’som en människa’. Att kunna tvätta håret i riktigt schampo istället för med tvål. Att ha en kräm att smörja torra händer och ansikte med, en lyx för många av dessa kvinnor. Och att få tvätta kläderna med tvättmedel, det gör att man kan få känna sig fräsch även om kläderna är slitna och kanske inte sitter så väl.”

Vid flera tillfällen uttryckte både de som arbetade på fängelserna i Rumänien och fängelseledningen sin tacksamhet över gåvorna. Senare fick Sisters International officiella tackbrev från dessa fängelser.

Text: Marie Arnfjell, ordförande Sisters International