Schampo, duschkräm, halsband och sockor… en påse kan rymma mycket när den kommer från generösa givare. Sisters Julpåse hade både förberetts och paketerats med kärlek för de utsatta.
– Givetvis fanns tidningen Sisters med i varje julpåse med livsberättelser om kvinnor som fått sina liv förvandlade tack vare hjälp från människor och en stark gudstro, berättar Marie Arnfjell, som initierat satsningen.

Tillsammans kan vi göra skillnad.

Tillsammans kan vi skapa

hopp om ett nytt liv.

Genom Sisters International nådde ett stort antal julpåsar hemlösa kvinnor strax före julhelgen. Påsarna delades ut i Skellefteå, Umeå, Göteborg, Stockholm, Malmö, Örebro och Helsingborg.
– I Stockholm delade vi ut till 500 kvinnor, säger Marie Arnfjell. En stor del gick till Ny Gemenskap som hade julfirande för hemlösa. Även S:ta Clara kyrka och Stadsmissionen fick påsar till de hemlösa kvinnor som kom till dem under julen.
– De kvinnor vi möter får oftast inga julklappar och de behöver all uppmuntran de kan få, säger Inga Pagréus, diakonissa i S:ta Clara kyrka. Kvinnor älskar ju att få gåvor och överraskningar. De blev överväldigade av gåvorna för de är inte så vana vid att få nya saker, det mesta de får är ju begagnat. Tygpåsarna var så vackra och sakerna i dem så fina och omsorgsfullt utvalda. Vi hjälper gärna till nästa år igen!
Marie berättar om den gripande positiva respons som en medarbetare, Elise Lindqvist, fick bland kvinnorna på Malmskillnadsgatan när hon delade ut julpåsarna.

OCKSÅ I MALMÖ rådde en febril aktivitet.
– Man samlade in en hel del produkter och pengar i de lokala grupperna i Malmö och packade och delade ut ca 300 påsar, berättar Marie. Monica Jensen har berättat för mig att medarbetarna mött en tacksamhet bland både kvinnor och personal.
I Malmö fick också 30 ensamkommande pojkar fina mössor på huvudet på en flyktingförläggning. Gåvan blev till stor glädje.
– Det vill vi göra om nästa år, säger Monika Jensen.

FRÅN SKELLEFTEÅ rapporterar en medarbetare att man fått härliga vintermössor att dela ut.
– Det gör ju sig extra bra en kall vinter som denna, säger Ramona Lönnebo.
Sisters International i Skellefteå delade ut 35 julpåsar till Kvinnojouren samt 30 julklappar till barnen.
– Det var åtta kvinnor som packade påsarna. En av dem fick tårar i ögonen när hon packade och själv tänkte på hur hennes egen situation såg ut för en tid sedan. ”Tänk så glad jag hade blivit om jag hade fått en sådan gåva då”, sa hon.
– Jag pratade med Kvinnojouren efter helgerna och de var överväldigade över vad som fanns i påsarna och hur glada kvinnorna hade blivit. Barnen hade också blivit jätteglada över de julklappar de hade fått. Tänk hur viktigt det är att vi inte bara sänder bort pengar till behövande i andra länder. Vi kan hjälpa till, närmare än vad vi tror.

PÅ TRAPPA UPP tackade Bittan Ekman och Wasti Sehlin ja till uppdraget att dela ut Sisters Julpåsar i Göteborg.
– Göteborgs hemlösa och socialt utsatta kvinnor har legat på mitt hjärta sedan jag började jobba på Trappanér 2001, säger Bittan. Flera av dem fick jag kontakt med genom mitt arbete där. De som vill ha hjälp att förändra sitt liv träffar jag nu på Trappa Upp, en öppenvård för personer med en missbruksproblematik.
– Det är speciellt en kvinna som jag tänker på som vi har bett för i många år som nu varit drogfri i tre månader. Hon deltog när vi packade Sisters Julpåsar och var så tacksam för att få vara med i detta arbete. Denna kvinna var också med och lämnade flera påsar till de prostituerade kvinnorna på Rosenlund. Det kändes meningsfullt för henne att förmedla denna julgåva och samtidigt kunna berätta för dem att det finns en väg bort från det liv de lever.
– Många kvinnor på häktet och Sagsjöns kvinnoanstalt blev väldigt glada för Sisters Julpåsar, samt många andra kvinnor som fick ta del av denna fina julklapp. Det kändes att den var given i kärlek. En av kvinnorna på Trappa Upp sa med tårar i ögonen när hon fick sin påse: ”Det var den finaste julklapp jag fått på länge och antagligen den enda jag kommer få i år. Ett jättestort TACK!”
– Vi är gärna med och delar ut påsar även nästa jul, avslutar Bittan.

HJÄLPEN ÄR aldrig riktigt långt borta. Marie kan vittna om all generositet som människor visat under förberedelserna med julpåsarna. De som behöver vår hjälp är heller aldrig långt borta – de finns där vi bor!

Efter en händelserik höst med Sisters Julpåsar är vi så tacksamma för vad som nu skett. Många företag har sponsrat julpåsarna så vi har kunnat fylla dem med gåvor av olika slag som Sisters har fått och vissa saker har vi fått köpa till inköpspris. Det gör att vi fyllde påsarna med bland annat mössor, vantar, choklad, resekitt (med tandborste, tandkräm, deo, ansiktslotion – allt av märket L300), artiklar från Bodyshop, smycken, duschkräm, kroppslotion, varma sockor, choklad och ett vackert vykort med en hälsning.

Många har varit med och stöttat Sisters Julpåsar med en ekonomisk gåva. Ni är så många och vår tacksamhet till alla er gåvogivare kommer från vårt hjärta. Tillsammans kan vi göra en skillnad, tillsammans kan vi skapa möjligheter till förvandlade liv.