”Ni skulle ha sett hur fina vi var i jul med alla vackra smycken. Om ni bara visste hur lyckliga vi var. Det var inte bara uppskattat, det var glädjetjut!” . Orden kommer från en av de kvinnor som den här julen fick ta emot Sisters Julpåse.

Julen 2019 delades det ut 3264 Sisters Julpåsar. Packning av alla pallar och kartonger skedde i Sisters Internationals lager i Åkersberga. Där packades också Julpåsarna som skulle delas ut i Stockholm och i Gävleområdet. DHL sponsrade även i år utkörningen till orter där ompackning till påsarna skulle ske på plats. Hundratals volontärer har sedan packat Sisters Julpåsar runt om i Sverige och delat ut dem.
I år gick den första sändningen via DHL till Malmöområdet och mer specifikt till Kristianstad, Markaryd, Örkelljunga, Landskrona, Köpenhamn, Ängelholm, Eslöv och Malmö.
I Malmö packades 350 Julpåsar av en stor grupp volontärer. De delades sedan ut bland annat till Sprutbytet, Prostitutionsgruppen, Malmö kommuns boende för mammor med barn och de kontakter som Hela Människan har. Under flera år har det byggts upp en fantastisk kontaktyta med de olika organisationer och kommunala enheter i staden som jobbar för utsatta. Det har gjort att arbetet med Sisters Julpåsar fungerat på ett bra sätt med utdelning till dem som har störst behov.

Den sändning på 210 Julpåsar som gick till Köpenhamn fördelades i städerna Aalborg, Aarhus, Köpenhamn och Helsingör. Vineyard-kyrkorna i de olika städerna har varit aktiva med utdelning till bland annat utländska kvinnor som fångats i gatuprostitution. Bara i Köpenhamn var det 50 frivilliga som samlades för att packa, skriva kort och dela ut Sisters Julpåsar. Night Light Café i Köpenhamn fick ta emot 50 Julpåsar och de delades ut på deras julfest natten mellan den 11 och 12 december.
Bakom utdelningen på Ringsjöns anstalt i Eslöv finns en liten berättelse. Det var en kvinna som fått en Sisters Julpåse på Ystadsanstalten och när hon kom till Ringsjön så undrade hon om inte julpåsarna kunde förmedlas även dit. Anna Sjögren som är diakon i Svenska kyrkan Eslöv och NAV-medarbetare berättar om responsen i år:
”Innehållet i påsen var precis vad jag behövde. Tack för att ni tänkte på oss.”
”Vilken fantastiskt fin handduk jag fick, den gav jag till min son i julklapp.”
”Ni skulle ha sett hur fina vi var i jul med alla vackra smycken. Om ni bara visste hur lyckliga vi var. Det var inte bara uppskattat, det var glädjetjut!”
I Kristianstad delades Sisters Julpåsar ut till Kvinnojouren, Stadsmissionen, Heliga Trefaldighets församling och LP i Kristianstad. Den 14 december var det utdelning på kvinnofängelset i Ystad. Sisters lokalgrupp i Kristianstad som har en kontinuerlig besöksverksamhet på Ystadsanstalten var med på två julgudstjänster och sedan delades julpåsarna ut vid julfikat.

Den andra sändningen gick till Piteå, Örnsköldsvik, Östersund, Älvsbyn, Bjurholm, Luleå, Skellefteå, Kramfors, Sundsvall, Rosvik, Ånge, Arvidsjaur och Umeå.
Uppe i Skellefteå var det kvinnor med och packade som tidigare år fått julpåsar:
”Jag vet själv vilken situation jag var i när jag fick en sådan här påse. Det betyder SÅ oerhört mycket, det finns inte ord för det. Man tror att INGEN bryr sig om en, då dyker en sådan här påse upp med så härliga saker i som jag blir så glad över … ”.
Julpåsarna delades ut direkt till olika behövande och förmedlades även till och genom Guldstadens Kvinnojour.
Lokalgruppen i Ånge delade ut Sisters Julpåsar till var och en på ett kvinnohem i Hudiksvall. Där blev det oerhört uppskattat av dessa kvinnor som levt ett destruktivt liv i missbruk, men som fått en möjlighet till förändring, och börjar förstå att de är värdefulla. Det blev många starka personliga möten. Det delades även ut Julpåsar till kvinnor från AA-gemenskapen i samband med ett julbord.
Både Bodens och Kalix Kvinnojourer fick Julpåsar. Responsen lät inte vänta på sig:
” Det är den enda julklapp jag får”.
”Åh shit va nice, supertack”.
”Tack snälla och tack för allt.”
”Allt är så fint, tack.”
”Detta är precis vad jag behöver.”

Den tredje sändningen via DHL gick till Örebro, Kumla, Västerås, Falkenberg, Halmstad, Falun, Öckerö, Eskilstuna, Norrköping, Finspång, Västerås och Uddevalla.
På Runnagården i Örebro, som är ett LVH-hem besöktes alla fem avdelningar, julsamlingar hölls och Sisters Julpåsar delades ut. Det var oerhört uppskattat. Kvinnorna hälsade att det verkligen var saker de tyckte om! Många utrop: ”Stomatol – det har jag längtat efter”, ”Äntligen goda dofter på schampo”, ”Åh – Läppstift” …
En av personalen på Runnagården uttryckte att ingen, under de 10 år hon arbetat där, gjort något liknande för dessa kvinnor.
Irma Janzon från Immanuels-kyrkan i Örebro berättar:
“Vi satt i vårt samtalsrum och så sa jag att jag har en liten överraskning till dig, en Julpåse från Sisters International. Hon tog upp kassen i knät och så satt hon helt tyst och bara höll en eau de colongneflaska i handen. Tiden gick och till slut frågade jag hur hon mådde för jag tyckte hon ”försvann” från mig. Men då log hon och tårarna rann utmed kinderna och hon sa: ”Irma, det är så länge sedan jag höll en eau de cologne i min hand som är min, att jag bara ville sitta och hålla i den. Jag går alltid snabbt förbi alla hyllor med skönhetsprodukter, för jag vet ju att jag aldrig har råd att köpa någon sådan lyx.”
Jag vill av hela mitt hjärta TACKA för Julpåsarna å alla deras vägnar som fått dem! Tack för den guldkant ni sätter på tillvaron för alla de kvinnor och tjejer som får dem. Nu är det vi som delat ut dem som får alla kramar och pussar, som ser danserna av glädje och lyckan i att både få något jättefint till sig själv och i vissa fall kunna dela med sig till sina tonårsdöttrar.
Om givarna bara fick känna en liten del av den lycka Julpåsarna blir till så skulle deras hjärtan fyllas av värme och glädje! Ni alla är GULD värda!”

På Öckerö packade Sisters Internationals lokalgrupp i Öckerö 650 st påsar. Från Öckerö kördes Sisters Julpåsar sedan ut till många olika organisationer runt hela Göteborg och till fängelset.
Kvinnorna i ”Stickrutan” Filadelfia Öckerö tillsammans med några kvinnor i Göteborg hade stickat omkring 550 mössor, vantar och sockar. Tjejerna som fick dessa blev så glada att det var hemstickat.
Från Sagsjöanstalten kom ett handskrivet ark till Sisters International där de intagna tackar och skriver sina namn.

Många volontärer var med i Åkersberga och packade de pallar och kartonger som kördes ut med DHL och den 2 december var den stora packarkvällen för Sisters Julpåsar för Stockholmsområdet och Gävleborg. En stor grupp volontärer kom från företaget Perrigo och packningen av 651 Julpåsar gick i rekordfart. De flesta kördes sedan ut i Stockholmsområdet samt till Gävle och Sandviken. En del hämtades. De delades sedan ut av Frälsningsarmén, socialtjänster, boenden, Stockholms Stadsmission, olika kyrkor och organisationer som arbetar med hemlösa och speciellt behövande.
Det som blev tydligt vid kontakten med dem som förmedlade Julpåsarna i Stockholmsområdet är den ökade utsattheten bland kvinnor. Frälsningsarmén rapporterar att nya grupper som ensamstående mammor med barn, familjer och fattiga pensionärer hamnat i hemlöshet och söker sig till deras boenden och sociala institutioner.
I år blev det även ett tillskott till Sisters Julpåsar genom de julklappar till barnen som gavs av Babyshop Group och som kunde delas ut till boenden.
På Frälsningsarmén, Söderkåren var det många mammor som uttryckte sin glädje över Julpåsen:
“Å, titta, det är så lyxigt!”
“Nu ska jag bli snyggaste mamman!”
“Jag fick en “sånhär” påse förra året också och jag hoppades jättemycket att jag skulle få en i år igen! Så himla lyxigt! Jag är jätteglad!”
“Jag tror jag är lika glad för den här som mina barn är för sina julklappar! Alltså super, super glad!” 🙂
Livskraft som arbetar med att hjälpa dem som kommer ut i frihet efter fängelsestraff fick vara med om att ge Julpåsar till några kvinnor som befinner sig i otroligt tuffa situationer. Mona från Qrut, en organisation som arbetar med aktivt föräldrastöd för mammor som varit i missbruk, kriminalitet eller våld, berättar om Qrutmammornas glädje över få känna sig uppskattade och betydelsefulla.
På Malmskillnadsgatan var det som vanligt utdelning tillsammans med Elise Lindqvist (Ängeln på Malmskillnadsgatan) och ett team från Sankta Klara kyrka. Redan månader innan så frågar tjejerna Elise om det kommer att bli ”julafton även i år”? Många gråter över sin livssituation och är samtidigt så tacksamma att det finns goda människor som bryr sig.
Organisationen Talita som aktivt arbetar med att rädda kvinnor från prostitution fick också Julpåsar till sitt julfirande på boendet. Känslorna var översvallande.
”I want to tell all the givers that I am so happy for all the gifts I got in this bag! Want them to know how much it means to me! I have never experienced anything like this before!
”Å, är det sant? Vilka är de här fantastiska människorna som ger oss de här presenterna? Hur kan de bry sig om oss som de inte ens känner! TACK, jag är så glad.”

I Gävle och Sandviken delades Sisters Julpåsar ut till boenden och via Svenska kyrkans diakonala verksamhet.
Berättelse efter berättelse avlöser varandra om den fantastiska glädje dessa Sisters Julpåsar ger. Och tacksamheten är stor från de kvinnor som tar emot Julpåsarna. Vetskapen om att företag sponsrat, människor samlat in pengar, mötet med dem som delar ut, skapar en värme och ett ljus som är svår att beskriva i ord. För många blir det också en ”hoppets påse” där gåvan får bryta igenom det mörka och mitt i alltsammans skapa ”tro” på något bättre precis i nuet men också för framtiden.

I höstas när sökandet efter sponsorer av produkter till Julpåsarna påbörjades, kom ett mail från Peter på Novacos som skänkt Body Butter något år innan. Det hade ringt flera kvinnor direkt till företaget och tackat för dem. Det var den bästa hudkräm som de använt. Peter berättar: ”Jag fick också höra historier som man fick tårar i ögonen av. Jag är så glad att man kan glädja dessa tjejer med någonting”.
Tack för alla generösa bidrag. Tack alla volontärer för er fantastiska insats som gör allt möjligt. Ni är med och gör världen till en bättre plats!

Vi har varit med och sponsrat Sisters Julpåsar

 

Vita Bandet, Vännäs Tur och Retur, Klova Second Hand Öckerö, Lagadalskyrkans Second Hand, Salig Röra Second Hand Åsele, Pingstkyrkans Second Hand Sandviken, EFS Missionsförening Sundsvall, Stickrutan Filadelfia Öckerö, Stiftelsen Arbetsutveckling Framtidstro, Örkelljunga Pastorat, EFK Second Hand Örebro, Änglaverket Helsingborg, Lekmannakåren Örkelljunga, Munkagrodden AB