”Jag tror att det här är första gången på tio år som jag får en julklapp” . Orden kommer från en av de kvinnor som julen 2022 fick ta emot Sisters Julpåse.

En av de mottagare som fått Sisters Julpåsar var föreningen Qrut. Qrut finns till för att hjälpa våldsutsatta mammor och barn. Mona Lillkåll Kassarp beskriver hur Qruts årliga julfest är en efterlängtad tillställning för alla Qrut-mammor: ”De flesta av våra Qrut-mammor har sina barn placerade i familjehem och julen upplevs därför ofta vara en extra smärtsam tid för våra klienter. Saknaden efter barnen är olidlig. Många har själva vuxit upp med jobbiga minnen från sina egna barndomsjular som ofta slutade i katastrof. Många vittnar om ensamma jular i den kalla vinternatten, när de har gått förbi hus och längtansfullt kikat in genom fönstren och sett hur andra gläds över julgemenskapen. Vi på Qrut vill därför välkomna våra Qrut-mammor in i värmen och gemenskapen och ge dem fina julminnen att glädjas över. Julbordet, gemenskapen och underhållning i all ära, men vad vore en julfest utan julklappsutdelning?! Det är lika underbart varje gång att se hur Qrut-mammornas ansikten lyser upp av glädje och tacksamhet i samband med julklappsutdelningen. För några av dem var det första gången de fått en inbjudan till en julfest och första gången de fått en julklapp.
Jag vill därför å personalens, styrelsens och alla Qrut-mammors vägnar framföra ett stort och innerligt tack till alla generösa sponsorer som möjliggör Sisters Internationals beundransvärda arbete för de allra sköraste och mest utsatta kvinnorna i vårt samhälle!”

På lagret i Åkersberga packades produkter till de tre DHL-sponsrade utkörningarna till ett 30-tal orter. Företaget Perrigo fanns med och packade julpåsarna för Stockholmsområdet vilket gjorde att det gick med en väldig fart, trots att det rörde sig om cirka 700 Julpåsar.

Den första sändningen med DHL gick till Bjurholm, Skellefteå, Rosvik, Örebro, Falun, Örnsköldsvik, Piteå, Ånge och Umeå.
Från olika mottagare i Luleå, Boden och Kalix kommer varma tackrop från dem som fick ta emot Sisters Julpåsar:
– Oh vilken fin julklapp jag fått!
– WOW, är allt detta till mig?
– Tack, tack, vilken överraskning!

Den andra sändningen gick till södra Sverige – Kristianstad, Markaryd, Örkelljunga, Vetlanda, Ängelholm, Eslöv, Helsingborg, Köpenhamn och Malmö.

I Kristianstad var det en grupp glada kvinnor som packade Sisters julpåsar. Dessa delades sedan ut av lokalgruppen och personal i LP- verksamheten till utsatta kvinnor i området, som till kvinnofängelset i Ystad, Café David på stadsmissionen, kvinnojouren och till flera andra kvinnor i behov. Överallt var tacksamhet stor över gåvorna, inte minst på anstalten i Ystad där Sisters lokalgrupp fick vara med och dela julens glada budskap genom de julgudstjänster som anordnades där.
I Ängelholm samlades man i EFS-kyrkan till ”ett av årets roligaste uppdrag”, packade julpåsarna och såg sedan till att de kom till skyddsjouren och socialförvaltningen.
I Eslöv delades julpåsarna först ut på Nämndemansgården. Sedan blev det utdelning på anstalten Ringsjön. Anna Sjögren och Cecilia Rangvin berättar hur det märktes att kvinnorna var förväntansfulla:
– Vi inledde denna eftermiddag med att sjunga vackra julsånger tillsammans med dem som önskade. Därefter vandrade vi till produktionslokalen, där allt sattes på paus. Maskinen som var i gång stannade och radion stängdes av. Det blev riktigt tyst i hela lokalen när vi öppnade julpåsen och presenterade produkterna.
– Åh, vilken frisk parfymdoft. Tack!

Den tredje sändningen med DHL var den största och gick till Örebro, Storfors, Halmstad, Finspång, Göteborg, Eskilstuna, Kumla, Falkenberg, Strängnäs, Karlstad, Säffle, Norrköping och Uddevalla.
På Öckerö samlades ett tiotal personer den 29 november för att ta emot och under två dagar packa 675 Sisters julpåsar. Lokalgruppen på Öckerö hade etablerat kontakt med 26 olika organisationer i och runt Göteborg. Julpåsarna kördes ut och lämnades på respektive organisation under de första dagarna i december.
Ria/Hela människan: ”Jag fick se en överlycklig mottagare av en Sisters julpåse. Hon jublade av glädje över varje sak hon plockade upp och visade. Hon frågade sedan full av äkta förundran: ’Vem har gjort detta för mig?’
Jag förklarade det lilla jag visste, visade en bild från Instagram på packning av julpåsar. Hon blev tårögd av tacksamhet och hade svårt att ta in att någon gjort detta för henne. Det var så äkta och rörande. Ni skulle varit med och sett.”
Kontaktpunkten Kungälv: ”Gästerna som kommer till kontaktpunkten lever i utanförskap och har ofta besvärliga livssituationer med droger, psykisk och fysisk ohälsa, samt ensamhet. Här är några reaktioner från dessa kvinnor som mottagit julpåsar i år.
– Tack snälla, goa ni!’
– Vad mycket bra grejer, hälsa och tacka!
– Det var väldigt bra grejer den här gången. Jag gillar saker från ACO. Tusen tack!
Från Hela Människan RIA i Karlstad skriver Tage Pettersson: ”Måste bara säga vilken härlig uppmuntran detta är för tjejerna. Vi har sett hur gåvorna från er blir till stor glädje för många som annars lever i en destruktiv vardag. Att få en gåva signalerar att någon ser och tänker på dem och deras situation.”
Några kommentarer:
– Har aldrig råd att köpa parfym eller hudkräm.
– Vilken överraskning, en så fin julklapp!

I Örebro blev det utdelning på bland annat ett SIF-boende. Inga-May berättar: ”Vi var på 5 avdelningar. Se deras ansikten när de öppnade påsarna, när de provade mössorna, nagellacket och luktade på alla produkter! Det blev verkligen julafton för tjejerna.
På sista avdelningen sa en tjej när vi skulle läsa julevangeliet: ’Jag har alltid längtat efter att få höra det.’ Här hade både personal och intagna tårar i ögonen när vi gick.”
När det skulle packas påsar för Storstockholmsområdet var företaget Perrigo med och såg till att julpåsarna packades. Sedan kördes de ut i Stockholmsområdet i början på december. Mottagare var Frälsningsarmén, Stockholms Stadsmission, skyddat boende, socialtjänsten, Lp-verksamheten, olika kyrkor med flera. Det gick även separata sändningar till bland annat Västerås, Norrtälje, Storvik, Åkersberga, Uppsala och Gävle.
Rapporter har kommit från flera olika platser. När en kvinna fick en Sisters julpåse i en av stockholmsförorterna frågade hon om hon fick ge bort smycket som fanns i julpåsen till sin dotter som julklapp; det var det enda hon hade att ge henne.

I Västerås samlades 15 personer i SOS Church lokaler för att packa julpåsarna. Innan påsarna packades fick alla höra om visionen och julpåsarnas historia. Veckan innan jul delades julpåsarna ut till tre kvinnoboenden i Västerås samt till Stadsmissionen som i sin tur delade ut dem till sina kontakter.
En kvinna som fanns hos Talita utbrast: ”Jag tror att det här är första gången på tio år som jag får en julklapp.”
Sisterspåsarna har i Västberga delats ut till kända besökare i hemlöshet och missbruk. Responsen har varit glädje och ord som:
– Det här är precis vad jag behöver!
– Det här får mig att känna mig mindre ensam.
– Oj, vad mycket fina saker!

Från Frälsningsarméns Sociala Center vid Hornstull rapporterar Elisabeth Söderström hur många blev glada och överraskade av gåvan:
– Å, tack för kassen! Detta är nog den enda julklappen som jag får. Jag blir bara så gråtfärdig.
– Ååå, jag har velat ha en sån här kasse jättelänge, för jag har hört att de ska vara så bra.
Elisabeth berättar hur Sisters julpåsar får vara med om att sprida värme och omtanke till kvinnor där pengarna saknas eller inte räcker till något utöver det allra nödvändigaste.

Precis som tidigare år åkte Marie och Roger Arnfjell ut med julpåsarna till Malmskillnadsgatan där Elise Lindqvist med team från Clara kyrka fanns på plats och delade ut Sisters julpåsar.
– Det var jubel och rop när man såg vad som fanns i julpåsen. Flera gråter för att man även i år kan fira julafton, berättar Elise Lindqvist.

På norra sidan Stockholm var det flera beroendeenheter som delade ut Sisters julpåsar. De berättade också om hur julpåsarna fick vara med och sprida en enorm glädje.
2022 års utdelning av Sisters julpåsar kunde bli av på grund av fantastiska sponsorer, gåvogivare och alla volontärer.

Ett stort TACK till alla företag som sponsrat med produkter. Tack DHL för sponsring av frakt. Tack för alla bidrag och gåvor. Tack alla volontärer som gjort en så fin insats med packning och utdelningar. Tack!
Gång på gång får vi också höra hur innehållet i Sisters julpåsar kommer till användning, fyller ett behov, är den julklapp som ger ljus i mörkret och får förmedla hopp och tro på en bättre framtid.

Från alla kvinnor som julen 2022 fått Sisters julpåsar och från Sisters International.
Ett stort TACK!

Vi har varit med och sponsrat Sisters Julpåsar

Bergslagskyrkan i Nora, Curo Rehab Fysioterapi, Elim Örnsköldsvik, Filadelfia Sollentuna, Kyrkornas Second Hand Ekerö, LP-kontakten Piteå, Munkagrodden AB, Pingstförsamlingen i Luleå, Pingstförsamlingen i Skellefteå, PMU Second Hand Boden, PMU Second Hand Eskilstuna, PMU Katrineholm, Pingstkyrkan Second Hand Kristianstad, Pingstkyrkans Second Hand Kristinehamn, PMU Second Hand Leksand, PMU Second Hand Malmköping, PMU Second Hand Sandviken, PMU Handla Second Hand Södertälje, PMU Second Hand Trelleborg, PMU Second Hand Tyresö, PMU Second Hand Vännäs, PO Björke Entreprenad, Salig Röra Second Hand Åsele, Stickrutan Filadelfia Öckerö, Svanen Fiskeri AB, Södertörnskyrkans Biståndscenter, Torslanda – Björlanda församling